SALARII MAI MARI şi un buget axat pe investiții în oameni. Legea salarizării şi proiectul Bugetului pentru 2019, aprobate de Guvern

Embed:

Legea salarizării şi proiectul bugetului pentru 2019 au fost aprobate de Guvern.

Astfel, angajații din sectorul bugetar vor avea salarii mai mari, iar sistemul actual de salarizare va fi reformat pentru a asigura o creștere continuă a veniturilor angajaților. 

"Pentru a avea o construcție durabilă ai nevoie și de un fundament puternic  această lege va reprezenta acel fundament de creșteri salariale pentru cei care-și primesc salariul din bugetul statului, oferindu-le, de fapt, un sistem echitabil. În același timp, vom avea posibilitatea să venim în fiecare an cu majorări de salarii", a declarat premierul Pavel Filip.

Noua lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale, modalitatea de stabilire a salariului, angajații vor fi remunerați în baza sistemului de gradare constituit din grade și trepte de salarizare. Conceptul reformei prevede că salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii.

Legea garantează păstrarea integrală a salariului, în cazul în care, conform noilor reguli de salarizare, angajatului i se stabilește un salariu mai mic decât cel deținut anterior. Astfel, angajații își vor păstra cel puțin veniturile pe care le au în prezent. Totodată, în urma implementării reformei nimeni din angajații din sectorul bugetar nu va mai avea un salariu mai mic de minimul de existență de 2.000 de lei, iar diferența dintre prima scară de salarizare și ultima va fi de doar 15 trepte și nu 33 cum este în prezent.

Salariile vor fi majorate pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv educaţia, sănătatea, asistenţa socială. Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 este de 3,9 miliarde de lei. Către anul 2021 se preconizează o creștere de circa 30 % a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55 % - pentru cele finanțate din bugetele locale.

Astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat şi proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2019.

Bugetul pentru anul 2019 se va axa, în mod special, pe sectorul social - cheltuielile pentru protecția socială fiind majorate cu 2,2 miliarde de lei. Pe lângă finanțarea măsurilor noi ce țin de susținerea socială a persoanelor cu venituri mici și a persoanelor în etate, mai este prevăzută și alocarea de surse pentru îmbunătățirea politicilor de susținere financiară a familiilor cu copii și protecția copiilor în situație de risc.

"Este un buget axat în primul rând pe investiții în oameni, un buget care va asigura continuarea proiectelor de infrastructură începute, inclusiv proiectul „Drumuri Bune. În același timp este un proiect axat și pe creșterea veniturilor populației, luând în considerație reforma sistemului de pensii realizată, dar și legea salarizării", a menţionat premierul Pavel Filip.

Totodată, potrivit bugetului pentru anul 2019, rămân prioritare proiectele de reparație a drumurilor publice și proiectele în domeniul învățământului, menite să asigure accesul la o educație de calitate.

De asemenea, bugetul pentru 2019 va menține în continuare componenta investițională. Doar pentru implementarea proiectelor finanțate din sursele externe vor fi alocate peste 3,5 miliarde de lei. Anul viitor, în derulare vor fi circa 66 de proiecte finanțate din surse externe. Cele mai importante se referă la infrastructura drumurilor naționale și locale, implementarea unor proiecte noi în domeniul educației și dezvoltarea agriculturii.

Transferurile de la bugetul de stat către alte bugete se vor majora cu peste 3,2 miliarde de lei, suma totală a finanțărilor ajungând la 22,4 miliarde de lei. Alocarea cea mai consistentă de surse este direcționată către Bugetul Asigurărilor Sociale (BASS). Pentru bugetele locale sunt rezervate transferuri de aproape 11 miliarde de lei, sumă din care urmează a fi acoperite cheltuielile pentru salarii, deschiderea unor instituții preșcolare și alimentația copiilor. Transferurile către Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM) vor constitui 2,8 mld. lei.

Proiectul de lege, aprobat de Guvern, prevede o creștere de 9,4% a veniturilor Bugetului Public Național până la aproape 63,4 miliarde lei. Veniturile bugetului de stat se vor ridica la 42,1 miliarde de lei, fiind în creștere cu 14,1%. Acumulările cele mai mari la bugetul de stat vor fi realizate din contul încasărilor din impozite și taxe.

Cheltuielile totale se vor ridica la 69,2 miliarde de lei și vor fi mai mari cu peste 6,1 miliarde lei. Cheltuielile bugetului de stat vor constitui 47,6 miliarde de lei, cu 13,5 la sută mai mult.

Deficitul Bugetului Public Național se estimează a fi în limita de 5,8 miliarde de  lei, sau 2,7 % din PIB. Datoria de stat la finele anului 2019 va constitui 62,8 miliarde de lei, în creștere cu 10,3%.  Ponderea datoriei în PIB nu va depăși nivelul datoriei pentru anul în curs – 30,0%.

De menţionat că toate indemnizaţiile şi alocaţiile acordate de stat se majorează de anul viitor. Proiectul legii privind bugetul asigurărilor sociale pentru 2019 prevede creşterea ajutorului unic la nașterea copilului, a pensiilor, dar şi a alocaţiilor pentru perioada rece.

La naşterea copilului se va acorda o indemnizație unică de 6.300 de lei, mai mare cu 658 de lei. De asemenea, statul a stabilit că în 2019 alocaţia lunară minimă pentru creşterea copilului nu va putea fi mai mică de 640 de lei pentru persoanele asigurate, ceea ce este în creştere cu o sută de lei. Familiile cu gemeni sau tripleţi vor primi pe lângă această alocaţie câte 320 de lei pentru fiecare copil. În plus, Guvernul a decis recent să ofere mamelor cutii cu lucruri necesare pentru nou-născuți.

De asemenea, anul viitor, toate pensiile vor fi indexate cu 3,2 la sută, iar alocațiile celor care au lucrat mai mult de 15 ani după pensionare vor fi recalculate. În același timp, victimele represiunilor politice vor avea o alocație lunară de 500 de lei.

Bugetul total al asigurărilor sociale va fi mai mare de 21 de miliarde de lei. Din această sumă, mai mult de jumătate - adică peste 13 miliarde de lei - sunt prevăzuţi pentru persoanele în etate. Aproape trei miliarde de lei vor fi destinaţi celor cu dizabilități, iar pentru protecția familiei și copilului - peste două miliarde de lei. 

Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2019 urmează a fi transmis Parlamentului pentru examinare și adoptare.

PUBLIKA.MD aminteşte că peste 150 de mii de bugetari vor ridica lefuri mai mari, din 1 decembrie. Anunţul a fost făcut de preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, într-un briefingul de după şedinţa săptămânală a formaţiunii în octombrie. 

Salarii mai mari vor avea în primul rând medicii, profesorii, asistenți sociali, educatorii, dădacele din grădiniţe, precum şi angajați în administrația publică centrală și locală. Lefurile acestora se vor majora cu 20, 50, iar în cazul unora chiar şi cu 90 la sută.  

Vlad Plahotniuc a mai adăugat că, datorită reformei, niciun angajat din sistemul public nu va avea un salariu mai mic de 2.000 de lei. De asemenea, conform acestui proiect, în fiecare an, Guvernul va fi obligat să majoreze salariile bugetarilor.

Vlad Plahotniuc a mai anunţat că în primăvara anului viitor, va fi realizată a doua etapă a reformei salariale. Atunci, vor creşte salariile celor care nu au beneficiat acum de majorarea lefurilor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu