S-au răsculat romii din Mingir. Ce revendicări înaintează administraţiei publice a satului

Embed:

Mai mulţi romi din satul Mingir, raionul Hânceşti, au protestat astăzi în faţa primăriei din localitate. Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că asistentul social din sat a lipsit mai multe familii de ajutor.

Oamenii spun că deşi au depus dosarele încă din luna septembrie, până acum nu şi-au primit banii:  

"Eu am muncit 40 de ani, mie trebuie să îmi achite munca mea, nu îmi trebuie mai mult decât trebuie, dar să-mi dea şi mie ajutorul acesta pentru că am muncit pentru ţara asta", spune Ioana Căldăraru.

Femeia a fost infirmieră 40 de ani la spitalul din localitate. Ea spune că suferă de mai multe boli, iar pensia de 700 de lei abia de îi ajunge pentru întreţinere: "Medicul mi-a spus că se acordă un astfel de ajutor. Vedeţi peste tot, unde mergi la spital, fără bani nu te primeşte nimeni, cer mită, înainte doar ţiganii cereau, acum toţi cer. Toţi au primit, eu nu am primit."

Reprezentantul Asociaţiei de Romi din Mingir susţine că de această situaţie s-ar face vinovat asistentul social din localitate care nu ar fi transmis la timp dosarele acestora.

"Am depus aceste acte încă în luna septembrie. Asistentul social trebuia să ducă actele la Hânceşti, unde trebuia să mai treacă printr-o comisie la raion. M-am dus la Hânceşti unde mi s-a spus că dosarele au fost aduse abia pe data de nouă decembrie", a spus Valeriu Căldăraru. 

Acuzele ţiganilor nu se opresc aici: 

"Ea face acte doar pentru rudele ei. Am nevoie de medicamente sunt bolnavă am avut trei atacuri de cord. Am apelat pentru medicamente, de lemne nu îmi trebuie."

"De ce fac ei acest lucru, de ce îşi bat aşa joc de romii aceştia? Ce nu suntem toţi oameni? Eu ce trebuie să mă duc să cerşesc, să fur, să ucid ca să fac acest ajutor?"

Reprezentanţii Direcţiei Asistenţă Socială raională dau asigurări că dosarele vor fi reexaminate, iar oamenii vor primi ajutoarele.

"Două zile în urmă au fost înaintate cererile cu demers, analizate la şedinţa comisiei locale pentru a fi alocate mijloace financiare, câte un ajutor social acestor cinci persoane de etnie romă. Vor fi alocate ajutoare materiale conform nevoilor familiilor care se află în situaţie de risc", susţine Tamara Călugăru, şefa Direcţiei Asistanţă Socială şi Protecţia Familiei, Hânceşti. 

Romii au transmis autorităţilor locale o petiţie prin care solicită demisia asistentului social.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu