S-au mutat în propriile case. Zece persoane cu dizabilități vor locui în case sociale

Embed:
Zece persoane cu dizabilități intelectuale, de la Centrul de Plasament din municipiul Bălţi, s-au mutat în case noi. Una dintre locuinţele sociale se află în satul Pârliţa, raionul Făleşti, iar cea de-a doua - la Bălţi. Următorul pas este ca persoanele să fie încadrate în câmpul muncii. Acţiunea face parte din cadrul proiectului de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilităţi.

Într-un apartament cu trei camere, din oraşul Bălţi, locuiesc patru persoane care au trăit până acum în orfelinate. Acum, femeile pot merge singure la magazin şi îşi pot pregăti mâncarea.

"Iată, lapte, ouă, conserve, carne, ţine proviziile, untu iată-l".

"Nu m-am gândit niciodată că o să ajung să trăiesc în apartament, eu m-am gândit toată viaţa că o să trăiesc la internat, dar Ecaterina mi-a spus că imi ajunge cât am trăit în internat, mai dute şi la libertate draga mea, mai vezi lumea", a spus beneficiara, Eugenia Musaeva.

Şi celelalte femei spun că nu vor să se întoarcă în centrele de plasament, deoarece în apartamentul lor se simt ca acasă.

"Îi mai bine la libertate. Rodica m-a învăţat să spăl la maşina de spălat, să dau cu aspiratorul, să fac mâncare. Eu vreau să lucrez, pot să mătur, pot să spăl", a spus beneficiara Ioana Rusu.

"Ne plimbăm pe afară, când vrem să ne ducem la magazin. Ştiu a cânta, a dansa mie mai mult îmi place", a spus Maria Botez.

Cele patru femei locuiesc singure în casa socială, iar de la 8 dimineaţa şi până la 8 seara sunt ajutate de un asistent social.

"Vecina de la etajul doi ne-au primit cam, ne-au luat prea repede, că de ce aţi luat tocmai aici apartamentul Au dreptul ca şi fiecare om ca să locuiască unde doreşte", a menţionat Rodica Storoj.

Centrul de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități adulte din Bălţi este cel mai mare din ţară şi găzduieşte peste 450 de beneficiari.

"Zilnic practic sunt în instituţie, sunt alimentaţi, sunt îngrijiţi, sunt beneficiari şi la pat, practic toate condiţiile. Este ca o gospodărie mare. Eu consider că încă 40, 50 de procente ar putea fi dezinstituţionalizaţi care sunt învăţaţi careva abilităţi", a spus directorul Centrului de Plasament Temporar Bălţi, Pavel Florea.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia Zilei Internaţionale a persoanelor cu Dizabilități, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că în această săptămână vor mai fi deschise trei locuinţe sociale la Bălţi şi Soroca.

"Avem dezvoltate, din mijloacele financiare ale instituţiilor rezidenţiale, 27 de servicii comunitare, este vorba şi de case comunicare, este vorba şi de locuinţe protejate. În rezultatul dezvoltării acestor servicii au fost dezinstituţionalizaţi şi trăiesc în comunitate 69 de beneficiari", ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

În Republica Moldova sunt aproape 175 de mii de persoane cu dizabilităţi, dintre care zece mii sunt copii.
loading...

Lasă un comentariu