S-AU MOBILIZAT PENTRU SAT. Locuitorii din Cotiujenii Mari au cumpărat o autospecială pentru deszăpezirea drumurilor

Embed:

Sătenii din Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti, au pus mână de la mână şi au cumpărat o autospecială, care le va fi de folos la deszăpezirea şi nivelarea drumurilor. Grederul procurat din China a fost sfinţit de preoții din sat.

Autoritățile locale au testat autospeciala chiar din prima zi.

Constantin Cernei este de 27 de ani şofer pe ambulanţă. Bărbatul spune că acest greder va fi foarte necesar, mai ales iarna, deoarece drumul spre pacienţi este anevoios: "Acum suntem foarte bucuroşi. Putem să ne deplasăm la vreme mai repede să dăm ajutorul la bolnav şi o să ne străduim să fie bine".

Peste 500 de localnici au dat bani pentru procurarea maşinii şi băştinaşii din diasporă. Oamenii speră că de acum încolo vor avea drumuri mai bune în sat:

"Am donat toată familia şi cei care sunt peste hotare, trei copii de peste hotare au donat, soţia la moment era peste hotare şi eu de aici din salariul meu de învăţător".

"Nici la apă nu mă puteam duce. Trebuia să te ţii de gard ca să mergi. Sper că avem un primar bun şi o să ne facă drumurile şi o să ne facă tot".

"Va îmbunătăţi viaţa oamenilor din mediul rural. Astfel, cei 437 de elevi de la Liceul Teoretic Cotiujenii Mari vor avea un drum mai uşor spre şcoală".

Decizia de a cumpăra un greder în sat a fost luată în urma unui sondaj făcut în localitate de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, care a contribuit la realizarea proiectului.

"Cotiujenii Mari este una din cele 38 de localități cu care PNUD Moldova lucrează. Pentru a susţine localităţile să comunice cu cei plecaţi peste hotare", a declarat Tatiana Solonari, reprezentant PNUD.

Cotiujenii Mari este primul sat din raionul Şoldăneşti care beneficiază de o astfel de autospecială.

"Iarna care a fost anul 2017-2018 a făcut un examen. Ştim foarte bine că a căzut zăpada pe neaşteptate. Primăria nu a avut cu ce curăţa drumurile de zăpadă şcolile timp de două zile nu au lucrat, foarte greu urgenţa ajungea la bolnavi. Şi de aceea acest greder este binevenit", a precizat Nicolae Dorogan, primarul satului Cotiujenii Mari.

"Este destul de important ca o primărie cum este primăria Cotiujenii Mari cu un număr de populaţie de trei mii şi ceva de cetăţeni să dispună de un astfel de greder", a menţionat Svetlana Rotundu, preşedintele raionului Şoldăneşti.

Autospeciala a costat peste 750.000 de lei. Locuitorii din Cotiujenii Mari au adunat 150 de mii de lei, Primăria a contribuit cu 270 de mii, PNUD - cu aproape 250 de mii de lei, iar alte 85 de mii au fost donate de un agent economic din sat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu