S-au alocat milioane de lei. În Moldova vor fi aduse echipamente moderne pentru diagnosticul tuberculozei şi al bolilor oncologice

Embed:
Echipamentele moderne pentru diagnosticul tuberculozei şi al bolilor oncologice vor ajunge, în câteva luni, în Moldova. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Svetlana Cebotari, care a participat la Congresul de Radiologie şi Imagistică Medicală de la Chişinău. Ea a precizat că pentru achiziţionarea aparatelor au fost alocate 17 milioane de lei. Printre invitaţii de onoare ai evenimentului a fost profesorul Abass Alavi de la Universitatea Pennsylvania din SUA, nominalizat acum câţiva ani la Premiul Nobel. El a venit în Moldova pentru a-şi împărtăşi experienţa din domeniul imagisticii.

"Acesta este o adevărată revoluţie în medicină, pentru că fără tehnologii de imagistică noi nu putem aplica medicina modernă. Eu v-aş sfătui să invitaţi în acest domeniu tineri specialişti, care vor fi instruiţi la un nivel înalt şi vor fi bine motivaţi să înveţe aceste tehnologii", a menţionat Abass Alavi, profesor, Universitatea Pennsylvania.

Metoda ce permite diagnosticarea precoce a tumorilor, descoperită de Abass Alavi, va fi aplicabilă în curând şi în Moldova.

"Profesorul Alavi este cunoscut prin munca sa de pionerat în dezvoltarea şi introducerea tomografiei prin emisie de pozitron. Acest aparat a fost adus, acum un aparat este deja montat la spitalul internaţional, au fost efectuate deja şi primele investigaţii", a precizat Ion Codreanu,  angajat al Catedralei Radiologie la Universitate de Medicină.

Ministrul Sănătăţii susţine autorităţile sunt preocupate de dezvoltarea imagisticii medicale pentru diagnosticarea rapidă a maladiilor.

"Aceste tehnologii în timpul cel mai apropiat vor asigura atât instituţia specializată din Institutul Oncologic, cât şi Institutul de Ftiziopneumologie, cât şi prin clinici mobile vor fi dezvoltate activităţile acestora şi în teritoriu, având ca scop diagnosticarea timpurie a mai multor maladaii", a declarat ministrul Sănătăţii, Svetlana Cebotari.

"În ultimii ani, în Republica Moldova au apărut noi tehnologii în domeniul radiologiei şi imagisticii, deoarece contează foarte mult diagnosticul timpuriu şi stabilirea corectă a tratamentului", a subliniat preşedintele Comisiei protecţie socială a Parlamentului, Valentina Buliga.

Congresul, organizat în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie şi Societatea medicilor imagiști, este la a patra ediţie şi va dura până în 2 iunie.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu