S-A SCRIS ISTORIE: Întâlnire aşteptată de aproape 1000 de ani! Patriarhul și Papa şi-au dat mâna

Embed:

Istorica întâlnire dintre patriarhul Kiril și Papa Fracisc a avut loc, noaptea trecută, pe aeroportul din Havana, Cuba.

La începutul reuniunii, cei doi șefi ai Bisericilor creștine s-au îmbrățișat și sărutat pe obraz. Ulterior, ei s-au retras preț de aproximativ două ore și au discutat despre războaiele din Siria și Irak, dar și despre implementarea unor proiecte care ar permite apropierea bisericii Catolice de cea Ortodoxă.

Primul care a ajuns pe aeroportul din Havana a fost capul Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril. Papa Francisc s-a pornit spre capitala Cubei câteva ore mai târziu.

Suveranul Pontif a avut parte de o supriză în drumul său spre Cuba. În avion, capul Bisericii Catolice a primit în dar o pălărie sombrero din partea unui jurnalist mexican. Cei doi lideri creștini au fost întâmpinați pe aeroport de președintele Cubei, Raul Castro.

Suveranul Pontif a ținut să mulțumească poporului cubanez pentru ospitalitate și a declarat că Havana ar putea deveni astfel capitala reconcilierii dintre cele două Biserici creștine. Cei doi lideri religioşi s-au întâmpinat reciproc într-o atmosferă amicală.

Capii Bisericilor creștine au făcut și un schimb de cadouri. Patriarhul Kiril i-a dăruit papei o replică a icoanei Maicii Domnului din Kazan. Iar Papa Francisc i-a oferit patriarhului rus moaștele Sfântului Chiril al Alexandriei

După întrevederea privată, capii Bisericii Catolice și Ruse au semnat o declarație comună prin care au cerut comunității internaționale să găsească soluții urgente pentru a împiedica izgonirea creștinilor din Orientul Mijlociu.

În cadrul conferinței de presă comune, atât Papa Francisc, cât și patriarhul Kiril au declarat că întrevederea a fost extrem de importantă pentru creștini. Asta deoarece documentul semnat conține prevederi care ar permite o cooperare mai strânsă între Biserica Ortodoxă și cea Catolică.

"Am avut o discuție ca între frați. Avem practic același rang, ambii suntem episcopi. Am vorbit despre bisericile noastre. Am ajuns la concluzia că totul este în continuă schimbare", a declarat Papa Francisc.

"Noi am avut o întrevedere care a durat aproximativ două ore. Am respectat și am înțeles cât de mare este responsabilitatea noastră față de bisericile pe care le reprezentăm. Față de creștinii noștri, de viitorul religiei creștine și de viitorul omenirii", a susţinut patriarhul Kiril.

Reuniunea fără precedent a avut loc după doi ani de contacte secrete între Roma și Moscova. Este pentru prima dată de la separarea Patriarhiei de Papalitate din 1054, când capul Bisericii Catolice se întâlneşte cu un Patriarh rus. Evenimentul este privit ca o apropiere dintre Est și Vest, după tensiuni de aproape 1000 de ani.

Unul dintre motivele separării a fost lupta dintre patriarhul Romei și cel al Constantinopolului pentru putere și stăpânirea lumii creștine. Relațiile dintre Moscova și Vatican au început să se dezghețe treptat, după decesul papei Ioan Paul al II-lea, în 2005.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu