S-a lansat prima televiziune din lume dedicată exclusiv romilor

Sutka City TV, o televiziune dedicată exclusiv romilor, a fost lansată la Paris, având ca scop principal să arate "adevărata faţă a romilor", potrivit unui reportaj realizat de France 24, anunţă Gandul.info.

Lansată în septembrie 2012, la Paris, Sutka TV este "prima televiziune dedicată exclusiv romilor", potrivit patronului ei, Andrijano Dzeladin. "Este prima televiziune din lume dedicată romilor, am investit în ea tot ce aveam, toate economiile mele", spune acest rom originar din Macedonia, într-un interviu pentru France 24.

Ideea înfiinţării acestei televiziuni - care este retransmisă de compania Free, ce furnizează servicii TV prin satelit - datează din 2010, când, într-o zi, din întâmplare, Andrijano, pasionat de actualitatea politică, l-a auzit vorbind la radio RMC pe jurnalistul Jean-Jacques Bourdin, despre expulzarea dintr-un cartier periferic al Parisului a unui grup de romi. "Am sunat la radio, aveam chef să le spun că romii nu înseamnă doar asta. Bourdin m-a lăsat în direct şi am spus: «Eu vă voi arăta adevăratul nostru chip»", a povestit Dzeladin.

Doi ani mai târziu, Sutka a început să emită din Paris, din arondismentul al XIX-lea.

Dzeladin spune că a învăţat tot ceea ce înseamnă televiziune de unul singur, pentru a demonstra că "nu toţi romii sunt delincvenţi, hoţi". "Avem o cultură, un imn, un steag, integritate", susţine acesta. "Putem fi jurnalişti, medici, pictori. Dar puţină lume ştie asta", adaugă el, explicând că doreşte ca prin această televiziune să demonteze prejudecăţile, dar şi ca romii să poată să îşi exprime punctele de vedere.

"În toate emisiunile se vorbeşte în limba romani. Putem vorbi în franceză, un pic în engleză, depinde de interlocutor, însă, în general, vorbim în limba noastră, în dialectele noastre", precizează Dzeladin.

În majoritatea emisiunilor difuzate de Sutka - culinare, culturale şi muzicale, în principal -, telespectatorii pot interveni în direct, pentru a-şi prezenta opiniile privind subiectele care sunt prezentate. "Indiferent că vin din Serbia, Macedonia, România, Bulgaria sau din alte părţi, obiceiurile se schimbă, iar oamenii vor să-şi exprime punctul de vedere", mai menţionează patronul Sutka.

"Tânăra" televiziune se confruntă, însă, şi cu probleme. În prezent, echipa postului TV este formată din doi angajaţi, Andrijano şi "braţul său drept". Patronul televiziunii se ocupă de prezentare, tehnică, regie, marketing, achiziţionarea materialelor. Din acest motiv, uneori există probleme tehnice. Şi, nu în ultimul rând, Dzeladin se confruntă cu lipsa unui spaţiu corespunzător, televiziunea având sediul într-un apartament.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu