S-a împlinit un vis al lui Vladimir Putin: A fost constituită Uniunea Eurasiatică

Embed:

Uniunea Eurasiatică a fost creată. Preşedinţii din Rusia, Belarus şi Kazahstan au semnat Tratatul de constituire în cadrul unei reuniuni la Astana. Acordul va intra în vigoare în 2015. Ceremonia de semnare a avut loc în pofida mai multor dezacorduri între membrii noii comunităţi. Criticii spun că prin acest proiect Kremlinul încearcă să refacă Uniunea Sovietică.

Uniunea Economică Eurasiatică a fost gândită ca o piaţă nouă cu o legislaţie comună şi un flux liber de capital, de resurse umane şi de servicii. Chiar şi Vladimir Putin recunoaşte că proiectul este greu de realizat şi că există contradicţii importante între membri.

Armenia şi Kîrgîzstan ar putea adera şi ele la Uniunea Economică Eurasiatică.

"Până în prezent ne-a fost greu să ne înţelegem în privinţa unor subiecte importante. Au fost contradicţii şi, chiar dacă nu vreau să o spun, au fost şi scandaluri. Au fost contradicţii dure, discuţii dure", a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

În pofida semnării acordului mai sunt o mulţime de probleme asupra cărora Belarus, Rusia şi Kazahstan nu au găsit un compromis. În trecut, Alexandr Lukaşenko a afirmat că documentul conţine multe interdicţii şi limitări pentru libera circulaţie a mărfurilor. Derogările vizează, de exemplu, accizele pentru exportul produselor petroliere, care se întorc în bugetul Rusiei. Este vorba despre o sumă anuală de 4 miliarde de dolari. Astăzi, liderul de la Minsk a precizat că în privinţa acestor subiecte vor mai fi negocieri.

"Soluţionarea unui şir de subiecte problematice, care ţin de colaborarea economică şi, în primul rând, cele legate de comerţul reciproc între ţările membre, au fost amânate pe termen lung", a spus preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko.

Sediul organizaţiei create va fi la Moscova, Tribunalul - la Minsk, iar autoritatea de reglementare financiară la Alma-Ata.

"Trebuie să ţinem cont de alte procese integraţioniste şi, în primul rând, de cel al Uniunii Europene", a susţinut preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.

La reuniunea de astăzi s-a discutat şi despre aderarea noilor membri, precum Armenia, care a anunţat în toamna anului trecut că suspendă negocierea Acordului de Asociere cu UE. Astfel, autorităţile de la Erevan vor să semneze alăturarea la Uniunea Eurasiatică până în 15 iunie, în timp ce Kârgâzstanul promite să se alăture comunităţii până la sfârşitul anului.

Analiştii politici consideră că Uniunea Eurasiatică nu poate garanta libertăţi şi beneficii similare celor din comunitatea europeană.

"Acolo decide un lider politic. În al doilea rând acolo nu ai beneficiile unei adevărate democraţii. Unde să ne ducem cu ţara, care provoacă război, nu respectă dreptul internaţional, nu respectă principiile statului de drept şi principiile inviolabilităţii hotarelor altor ţări. Este mai întâi de toate o chestie pur poltică, geopolitică", a spus expertul Mihai Cernencu.

Publika.md aminteşte că Uniunea Economică Eurasiatică a fost gândită ca o piaţă nouă cu o legislaţie comună şi un flux liber de capital, de resurse umane şi de servicii. Ideea formării a fost propusă de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în octombrie 2011.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu