S-a îmbogăţit ilegal şi a făcut fals în declaraţii. Un judecător, pe banca acuzaţilor. Riscă ani grei de puşcărie

Un magistrat acuzat de săvârșirea infracțiunilor de îmbogățire ilicită și fals în declarații va compărea pe banca acuzaţilor. Procuratura a finalizat urmărirea penală şi a expediat dosarul în instanţă.

Potrivit procurorilor, în perioada anilor 2013-2017, activând în funcția de judecător, acesta a inclus intenţionat date incomplete sau false, în declaraţia de avere şi interese personale. Mai mult, în proprietatea magistratului și familiei sale au fost depistate bunuri, valoarea cărora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite şi s-a constatat, în baza probelor, că acestea nu puteau fi obţinute legal.

Totodată, procurorii au sesizat mai multe nereguli în procesul de declarare a averilor și intereselor învinuitului. Acesta a omis includerea în declarația de avere pentru anul 2016, a unui venit de 48.000 de lei, obținut sub formă de depuneri bănești de la un cetățean, pe cardul său bancar. Pentru a majora neîntemeiat veniturile declarate, a inclus intenționat în aceeași declarație date incomplete și false privind înstrăinarea unui imobil şi a indicat o valoare mai mare cu circa 10.000 de lei decât îl declarase anterior. 

De asemenea, a indicat în declarație o valoare mai mică de preț la dobândirea unui automobil de 450.000 de lei, cu scopul încadrării cheltuielilor totale efectuate pe parcursul anului 2016 în limita veniturilor legal declarate, însă prețul real de cumpărare a automobilului a constituit 41.000 de euro (echivalentul a 895.555 lei potrivit ratei BNM la data procurării).

Învinuitul, activând în calitate de judecător, deţinea în proprietate bunuri valoarea cărora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite legal, nefiind posibilă obținerea lor pe cale licită.
Astfel, magistratul și soția sa, deși indicau în declarațiile de avere pentru perioada 2014-2016, venituri de 1.444.958 de lei, s-a stabilit că pe parcursul acestei perioade, inclusiv de pe cardurile bancare deținute de soți, au fost efectuate achitări privind procurarea unor bunuri și servicii și retragere de numerar în sumă totală de 2.085.101 lei.

Cheltuielile prevalează veniturile cu 640.143 de lei, fapt prin care se constată diferența substanțială dintre averea dobândită şi veniturile obținute de către subiectul declarării împreună cu membrii familiei în sensul prevederilor Legii privind declararea averii şi a intereselor personale.

Învinuitul nu își recunoaște vina. Dacă acesta va fi găsit vinovat de fals în declarații, riscă o amendă de la 400 la 600 u.c. sau până la 1 an de închisoare. Pentru îmbogățire ilicită, acesta riscă o amendă de la 8.000 la 10.000 u.c. sau de la 7 la 15 ani de puşcărie, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la 10 la 15 ani.

Procurorii au aplicat sechestre pe bunuri și mijloace financiare ale inculpatului în valoare totală de peste 1.000.000 de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu