S-a deschis sezonul murăturilor, dulcețurilor și compotului. Cum pregătesc moldovenii cele mai gustoase conserve pentru iarnă

Embed:

Cine munceşte vara, poate sta liniştit iarna. Este deviza moldovenilor care muncesc de zor pentru a-şi umple cămara cu provizii. Luna august este perioada cea mai bună pentru a pregăti murături şi salate pentru perioada rece a anului. 

Olesea Cojocaru are mult de lucru în aceste zile, mai ales că bunătăţile gătite de ea ajung pe mesele clienţilor pensiunii pe care o conduce. Pentru anul acesta, alături de câteva angajate, femeia vrea să pregătească cel puţin 500 de borcane cu murături. Ca totul să fie ca la mama acasă, ea foloseşte reţetele moştenite de la bunici şi legume din grădină.

Străinii care vin la Butuceni sunt impresionaţi de salata de roşii. Gospodina spune că reţeta este foarte simplă.

"Tăiem ardei dulce şi punem un pic în borcan, apoi adăugăm roşii, un pic de sare, ulei şi dăm totul la cuptor", a spus locuitoarea satului Butuceni, Olesea Cojocaru.

Reţeţa murăturilor este foarte simplă. Este nevoie de roşii, usturoi, mărar, leuştean şi apă fiartă şi răcită.

"Noi înainte, acasă, când vroiam să facem borşul mai acru, foloseam moarea de la roşii. Dacă vreţi să fie mai dulce, puteţi pune puţin zahăr sau miere", a spus locuitoarea satului Butuceni, Olesea Cojocaru.

Olesea Cojocaru nu lasă să se piardă nici o roşie din grădină, iar pe cele care s-au copt prea mult le foloseşte pentru adjică.

"Noi o facem simplă: cu ardei iute, usturoi, roşii, sare şi atât. Ca să se păstreze mai bine este o reţetă cu oţet de mere sau cu suc de lămâie, în funcţie de gusturi, pentru că ştiţi cum e, câte bordeie atâtea obiceiuri", a adăugat locuitoarea satului Butuceni, Olesea Cojocaru.

La piaţă, un kilogram de roşii costă între cinci şi opt lei.

"Au început să cumpere pentru conserve. Cinci-zece kilograme, nu mai mult. Rar cine cumpără 20".

"O legătură de mărar costă cinci lei, iar ţelina, patru lei. Deja depinde de zi. Când este mai multă marfă, preţurile sunt mai mici, iar când puţină, preţurile sunt mai mari".

"Sunt foarte solicitate borcanele de tei litri, doi litri, de un litru şi jumătate. Borcanul de trei litri costă 7 lei şi 50 de bani".

În magazine, un borcan de jumătate de kilogram roşii murate costă aproximativ 30 de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu