Ruxanda Glavan declară război birocraţiei: Dosarele medicale ar putea fi înlocuite cu cele electronice

Embed:

În cel mult doi ani, dosarele medicale pe suport de hârtie ale pacienţilor vor fi înlocuite cu cele electronice, iar orice vizită la doctor va fi înregistrată într-o bază comună de date. În acest mod, Ministerul Sănătăţii îşi propune să combată corupţia şi birocraţia din medicină. Anunţul a fost făcut de ministrul Săntătăţii, Ruxanda Glavan, în cadrul unei vizite de lucru în oraşul Nisporeni.

Strategia privind digitizarea sistemului medical "eSănătate" urmează să fie realizată până în 2018. Conform documentului, într-o bază electronică vor fi stocate şi toate prescripţiile eliberate de medici.

"Fiecare din noi în momentul în care păşim în sistemul de sănătate este înregistrat electronic. Pot fi oprite în această situaţie şi fraudele cu medicamentele compensate. Când noi spunem că noi majorăm lista de medicamente compensate şi bugetele, dar cetăţenii asta nu simt, dar reţete compensate se scriu", a menţionat Glavan. 

Despre reformele din sănătate, Ruxanda Glavan a discutat şi cu lucrătorii medicali din Spitalul raional Nisporeni: "- Lucraţi la comanda pentru anul viitor, am înţeles, dar computere n-au? - Avem şi computere, dar până când facem aşa".

Ministrul a discutat şi cu locuitorii din Nisporeni. Aceştia s-au plâns pe atitudinea unor medici din oraş: "Soţia merge la doctor, domnul doctor serveşte cafeaua, stă de vorbă cu prietenul, iese din cabinet şi îi spune soţiei să vină a doua zi că el nu are timp să o primească".

"În cazul în care aveţi o plângere imediat vă duceţi la şeful acestei instituţii şi înregistraţi o plângere în scris. Dacă plângerea este motivată, acea persoană nu va primi pentru luna respectivă bani pentru indicatorul de performanţă. Dacă trei luni la rând vor exista plângeri argumentate îndeplineşte meseria, inclusiv şi la capitolul satisfacţia pacienţilor, i se retrage licenţa", a precizat Ruxanda Glavan.

Strategia "eSănătate" este o obligaţie asumată de ţara noastră în faţa partenerilor europeni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu