Ruşii vor mere care corespund STANDARTELOR EUROPENE. Cinci producători moldoveni vor exporta 60 de tone de fructe

Embed:

Gusturile ruşilor s-au schimbat şi au aceleaşi cerinţe ca şi consumatorii din Uniunea Europeană. Aceştia vor fructe de calitatea superioară şi ambalate corespunzător.

Producătorii moldoveni spun că nu întâmpină mari dificultăţi la implementarea acestor standarte. Asta pentru că dispun de toate condiţiile necesare pentru a satisface cerinţele consumatorilor şi mai ales că s-au obişnuit cu acestea datorită vânzărilor pe care le au pe piaţa europeană.

Cinci producători de mere, care au format o cooperativă în satul Domulgeni, raionul Floreşti, se pregătesc să exporte 60 de tone de fructe în Rusia.

Igor Chihai povesteşte că fiecare măr este verificat minuţios înainte ca să fie pus în ladă. Cele mășcate sunt vândute în magazine, iar cele de dimensiuni mai mici sunt solicitate în şcoli şi grădiniţe.

"Cerințele pieţei ruseşti ajunge la cerinţele pieţei europene. Trebuie să fie ambalat, aranjat şi pus frumos ca să atragă cumpărătorul", a spus producătorul.

Muncitorii ştiu deja cum trebuie să aleagă fructele corect.

Specialiştii în Siguranţa Alimentelor spun că este importantă şi fermitatea merelor. Expertul Andrei Cumpanici a arătat cum se măsoară acest criteriu.

"Pentru acest lucru trebuie să utilizăm penetrometrul, care o să ne arăte valoarea exprimată în kilograme. Vedeţi că avem 6,6 kg. Este o valoare foarte bună. Pe anumite pieţe, cerința minimă este de 5 kg, unele pot să aibă 6", a spus Andrei Cumpanici, expert.

Merele trebuie să fie păstrate corespunzător până ajung la consumatorii din Rusia.

"Fiecare palet este asamblat, vedeţi că are spaţiu pentru a menţine rigid lăzile de mere, fiecare lădiţă este etichetată corespunzător", a mai spus specialistul.

Directorul Asociaţiei "Moldova-Fruct" susţine că producătorii autohtoni au început să implementeze strategii moderne pentru a face faţă cerinţelor impuse de cumpărătorii străini. Iurie Fală mai zice că acest lucru îi ajută pe exportatorii moldoveni să-şi ducă marfa la destinaţie fără a întâmpina dificultăţi la frontieră.

"Reţelele de magazine adoptă practicile de comerţ similare ca cele din Uniunea Europeană, reieșind din aceasta cresc standardele de marketing. Republica Moldova trebuie să-şi ridice foarte riguros controlul", a spus Iurie Fală, director Executiv "Moldova-fruct".

În luna ianuarie, Republica Moldova a exportat peste 72 de mii de tone de mere în Federaţia Rusă , cu 5% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu