RUŞII ÎŞI ALEG PREŞEDINTELE. Sondajele arată că Vladimir Putin este favoritul cursei

Embed:

Secţiile de votare din Rusia, dar şi cele de la ambasadele şi consulatele de peste hotare, şi-au deschis uşile pentru alegători. Peste 110 milioane de ruși sunt așteptați astăzi la urne pentru a-şi alege liderul care-i va conduce în următorii șase ani.

Observatorii electorali susţin că, deocamdată, încălcări grave nu au fost înregistrate şi că prezenţa la vot este destul de ridicată. În acelaşi timp, comunitatea internaţională este îngrijorată de faptul că pe parcursul zilei, situaţia ar putea deveni tensionată în Ucraina. Asta pentru că cetăţenii ruşi care se află în ţara vecină sunt împiedicați să voteze.

Sute de poliţişti au fost mobilizaţi pe străzi pentru a le interzice acestora accesul către consulatele Rusiei. Decizia Kievului a venit după ce Moscova a decis să deschisă secţii de votare în peninsula Crimeea, anexată ilegal în 2014.

Ambasadorul Rusiei din Ucraina şi-a arătat indignarea faţă de această hotărâre şi a declarat că în pofida piedicilor, secţia de votare va activa. Observatorii OSCE au criticat această hotărâre şi au declarat că Ucraina trebuie să respecte dreptul la vot al cetăţenilor Rusiei. În cursa pentru prezidenţiale s-au înscris opt candidaţi.

Cinci dintre ei se află pe listele electorale pentru prima oară. Doar Vladimir Putin, Vladimir Jirinovski și Grigori Iavlinski au mai candidat și în trecut pentru această funcție. Preşedintele în exerciţiu a fost printre primii care s-au prezentat la urne. Putin a declarat că orice rezultat îl va mulţimi, atât timp cât îi va permite să rămână la cârma statului. 

"- V-aţi simţit incomod atunci când aţi votat pentru dumneavoastră?
- De ce să mă simt incomod? Ştiu că programul pe care îl propun va ajuta la dezvoltarea ţării noastre", a spus președintele Rusiei Vladimir Putin.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu