"Rusia vede Moldova ca pe un tren care pleacă: A fost, dar este pierdut irecuperabil"

Embed:

Federaţia Rusia vede Republica Moldova ca pe un tren care pleacă… spre Europa. Declaraţia a fost făcută de analistul politic Viorel Cibotaru, în platoul Fabrika. Iar alţi invitaţi ai emisiunii susţin că nu poţi lua direcţia spre UE şi, în acelaşi timp, să te aştepţi la facilităţi din partea Moscovei.

Potrivit analistului Viorel Cibotaru, în ceea ce ţine de relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, ţara noastră se aseamănă, înt-o oarecare măsură, cu Ţările Baltice. "S-a clarificat atitudinea conducerii Federaţiei Ruse faţă de R. Moldova. Este vorba despre apariţia unor noi elemente de respect formal. Îmi aduce aminte de atitudinea Rusiei faţă de Ţările Baltice, e ca ceva care te doare, a fost pe lângă tine, dar e pierdut pentru totdeauna", a precizat acesta.

Totodată, analistul politic Igor Boţan susţine că nu poţi merge pe calea integrării europene şi, în acelaşi timp, "să ai tot felul de discounturi şi reduceri de la Federaţia Rusă".

"Republica Moldova vrea să culeagă şi de la UE, şi de la Rusia, dar ruşii ştiu a calcula foarte bine şi au zis: nu, fraţilor. Situaţia R. Moldova e clară, noi am pornit pe calea integrării în UE şi trebuie să avansăm, dar trebuie să plătim şi preţurile în relaţiile cu Rusia, mai ales că singuri am ales să fim trataţi pe picior de egalitate. Dar există o nuanţă: preţul la gaz îl achită cetăţenii, iar banii de la UE vin la guvernare şi cum se cheltuie, numai Dumnezeu ştie", a subliniat Boţan.

Referindu-se la acelaşi subiect, redactorul şef Kommersant.md, Vladimir Soloviev, a menţionat că pentru prima dată, Moscova a anunţat tranşant preţul pe care trebuie să îl plătească Chişinăul dacă nu renunţă la integrarea europeană, dar vrea preţ preferenţial la gazele naturale ruseşti. "Cel mai vizibil rezultat e cel cu privire la gaze. Pentru prima dată, Rusia a formulat zgomotos, concret, pe înţeles, poziţia şi condiţiile sale, în caz că Moldova vrea un preţ mai mic", a punctat Soloviev.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu