Rusia, somată să-şi retragă armata din Transnistria. Decizia Congresului american

Embed:

Congresul american a propus un proiect de lege, care are drept scop reducerea influenței Kremlinului în Europa și Asia, în granițele fostei Uniuni Sovietice.

Prin acest document, Washingtonul îi cere din nou Moscovei să-și retragă soldații din regiunile separatiste Transnistria, Osetia de Sud, Abhazia, estul Ucrainei și Crimeea. 

În document se menționează că Guvernul Federației Ruse a încercat să exercite influență în Europa și Asia, inclusiv în fostele state ale Uniunii Sovietice, oferind resurse partidelor politice, grupurilor de reflecție și grupurilor societății civile care se confruntă cu neîncredere în instituțiile și actorii democrați, promovează xenofobia și ideile neliberale și, altfel, subminând unitatea europeană.

Guvernul Federației Ruse s-a angajat, de asemenea, în practici bine documentate de corupție ca mijloc de subminare și cumpărare a influenței în țările europene și asiatice.

"Guvernul Federației Ruse a eliminat pe scară largă sectorul media independent de limbă rusă și a redus semnificativ mass-media liberă și independentă în interiorul Rusiei. Organizațiile mass-media rusești care sunt finanțate și controlate de Guvernul Federației Ruse și difuzează informații în interiorul și în afara Federației Ruse utilizând dezinformarea anti-occidentală", se mai menționează în proiect.

Congresul SUA propune crearea unui fond, în valoare 250 de milioane de dolari, pentru reducerea influenței ruse. Pentru aceşti bani va putea aplica și țara noastră. Prin acest fond, Washingtonul va încerca să zădărnicească tentativele Rusiei de cumpărare a influenței în statele fostei URSS, care oferă resurse partidelor politice proruse.

De asemenea, Congresul american intenţionează să oprească propaganda rusă făcută prin intermediul instituțiilor media sponsorizate de Kremlin. În acest scop, legislatorii îi cer președintelui Donald Trump să înainteze anual comisiilor competente o listă a posturilor de televiziune, radio și presă scrisă, care sunt controlate de Moscova. 

De asemenea, documentul se referă la intervenția Rusiei în Georgia din 2008, precum și conflictul din Ucraina, încălcând normele internaționale.

Congresul îi solicită președintelui american să-i ceară Guvernului Federației Ruse să-și retragă trupele militare de pe teritoriile Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei; să întoarcă controlul frontierei acestor state guvernelor lor legitime; să înceteze toate eforturile de subminare a guvernelor acestor state, alese de popor.

SUA trebuie să continue să colaboreze cu UE în calitate de partener împotriva agresiunii Guvernului rus, potrivit legii.

Senatul american reiterează că Statele Unite nu recunosc modificările teritoriale făcute cu forța, inclusiv invaziile și ocuparea ilegală a teritoriilor în Abhazia, Osetia de Sud, Crimeea, Ucraina de Est și Transnistria.

De asemenea, în cel mult 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, iar, ulterior, anual, președintele SUA va înainta comisiilor competente ale Congresului un raport care include o descriere a organizațiilor media care sunt controlate și finanțate de către Guvernul Federației Ruse și orice entități afiliate, fie că operează în cadrul sau în afara Federației Ruse, inclusiv televiziune și cele prin satelit, posturile de radio, internetul și presa scrisă.

Recent, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a efectuat o vizită în Statele Unite, unde a avut o serie de întrevederi cu mai mulţi membri ai Congresului. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu