Rusia și Ucraina își retrag trupele din trei zone de conflict

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au convenit să lucreze pentru retragerea de trupe din trei zone disputate până la sfârşitul lunii martie, potrivit unei declaraţii comune adoptate la încheierea unui summit la Paris în format Normandia dedicat relansării procesului de pace în estul Ucrainei, relatează Agerpres. De asemenea, Rusia și Ucraina vor face un schimb al tuturor prizonierilor.

În declarația comună, Rusia și Ucraina sunt de acord cu privire la ”obiectivul de a proceda la o dezangajare a forţelor şi echipamentelor până la sfârşitul lunii martie 2020”. De asemenea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat un schimb al tuturor prizonierilor cu separatiştii pro-ruşi prevăzut înainte de sfârşitul anului. Părţile ”vor contribui la eliberarea reciprocă înainte de 31 decembrie a persoanelor deţinute potrivit principiului ”tuturor împotriva tuturor””, a declarat Zelenski, scrie libertatea.ro

Putin e mulțumit, Zelenski voia mai mult

Președintele rus Vladimir Putin a salutat summitul de la Paris drept un ”pas important” spre o dezescaladare şi ”fără îndoială” o dezgheţare, adăugând că ”Rusia va face tot ce depinde de ea pentru încetarea conflictului”. ”Procesul se dezvoltă în direcţia bună, deoarece au existat schimburi de prizonieri, pentru că am ajuns la o dezangajare în trei puncte cheie şi pentru că ne-am regăsit în acest format Normandia”, a declarat preşedintele Putin. La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat regretul că au fost obţinute rezultate ”puţine” privind războiul cu separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei în cursul summitului de la Paris.

”Au fost abordate multe probleme, omologii mei au spus că este un rezultat foarte bun pentru o primă întâlnire. Pentru mine, o spun sincer, este foarte puţin: aş dori să rezolv mai multe probleme”, a spus Zelenski.

Următorul summit, peste patru luni

Formatul Normandia a fost înfiinţat în iunie 2014 cu ocazia aniversării a 70 de ani de la debarcarea din Normandia, când Franţa a invitat liderii ruşi, germani şi ucraineni să aibă primele consultări privind situaţia din Ucraina. Ultima reuniune a avut loc în 2016 în Berlin.

La summitul de la Paris au participat, pe lângă șefii de stat din Rusia și Ucraina, președintele Franței, Emmanuel Macron și cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Următorul summit pentru problema ucraineană va fi organizat peste patru luni.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu