Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord pentru rezolvarea problemei gazului

Embed:

Ucraina şi Rusia au ajuns la un acord pentru a rezolva problema gazului şi pentru a nu periclita livrările către Europa de Vest. Kievul a reluat importul de combustibil de la gigantul Gazprom, iar în schimb, compania rusă ia în considerare amânarea plăţilor pentru datoria ucrainenilor de 1,3 miliarde de dolari.

Prim-miniştrii din Rusia şi Ucraina au convenit, în urma unei discuţii telefonice, să facă tot posibilul pentru a nu perturba aprovizionarea Europei cu gaz rusesc. Astfel, compania ucraineană Naftogaz a sistat consumul de gaze din rezervoarele subterane şi a reluat aprovizionarea din Rusia. Ca urmare, datoria pentru combstustibil a Kievului a urcat până la 1,3 miliarde de dolari. Iar Gazprom este dispus să ofere un răgaz autorităţilor ucrainene la plata restanţelor.

În această săptămână, Gazpromul a avertizat că statul vecin foloseşte pentru consum gazul din rezervoare subterane, utilizat inclusiv pentru menţinerea presiunii din conducta de tranzit. Din cauză că stocurile se micşorează rapid, acest lucru poate face imposibilă livrarea combustibilului consumatorilor europeni. Acordul provizoriu vine după ce Rada Supremă de la Kiev a eşuat să aprobe un proiect de lege care i-ar permite Ucrainei să semneze Acordul de Asociere cu Bruxelles-ul. Anterior, premierul Ucrainean, Mykola Azarov a declarat că îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia este prioritatea ţării sale.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu