Rusia şi Turcia s-au înţeles. Erdogan şi Putin au decis să-i îndepărteze împreună pe militanții kurzi de la granița turco-siriană

Embed:

Soarta kurzilor din Siria a fost decisă ieri la Soci de preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său turc, Recep Erdogan. După o convorbire de aproape şase ore, cei doi au decis să-i îndepărteze împreună pe militanții kurzi de la granița turco-siriană, chiar dacă asta înseamnă, practic, să ocupe militar teritoriu străin. Potrivit acordului, în următoarele şase zile, kurzii din nordul Siriei vor trebui să se retragă din toate zonele de-a lungul graniței dintre Turcia şi Siria. Operaţiunea va fi monitorizată de subunități ale poliției militare ruse și Serviciului de frontieră sirian.

"Pe parcursul a 150 de ore, începând cu amiaza zilei de 23 octombrie, kurzii din Siria trebuie să-şi ia armele şi să se îndepărteze de graniţa cu Turcia la o distanţă de 30 de kilometri. Toate lagărele lor de la frontiera cu ţara noastră vor fi distruse", a comunicat preşedintele Turciei, Recep Erdogan.

După epuizarea celor 150 de ore, forțele ruse și turce vor începe să patruleze graniţa siriană pe o fâşie cu o lăţime de zece kilometri pentru a se asigura că militanţii kurzi nu revin. Practic asta înseamnă că cele două ţări vor ocupa partea de nord-est a teritoriul Siriei.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, dă însă asigurări că scopul ţării sale este să combată toate tipurilor de terorism şi să desfiinţeze orice intenţii separatiste pe teritoriul Siriei.

"La fel ca şi Turcia suntem îngrijoraţi de faptul că în ultima perioadă în acea zonă a crescut nivelul ameninţărilor teroriste şi neînțelegerilor etnice. Credem că mişcările separatiste de acolo au fost susţinute de actori din exterior", a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Armata turcă a început să atace kurzii din ţara vecină în data de 7 octombrie, după ce preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat retragerea militarilor americani din Siria. Astfel, kurzii au rămas fără sprijin din partea SUA. Pentru a face faţă atacurilor Turciei, kurzii s-au văzut nevoiţi să se alieze cu preşedintele sirian, Bashar al-Assad, pe care până acum îl considerau duşman. Ofensiva militară din nordul Siriei s-a oprit după nouă zile, după ce Statele Unite au ameninţat Turcia cu sancţiuni dure. 

La mijlocul acestei săptămâni, pe pagina oficială de Facebook a ministrului Apărării de la Ankara a fost publicată o hartă a Turciei, în care au fost incluse teritoriile statelor vecine. Postarea este însoţită de un mesaj, în care se menţionează că Turcia nu vrea pământul nimănui, ci doar va recupera ceea ce este al ei. Conform scandaloasei hărţi, suprafaţa Turciei cuprinde estul Bulgariei, insulele greceşti din Mareea Egee şi nordul statului elen, jumătate din Siria, toată Armenia şi nordul Irakului, populat de kurzi.

Lasă un comentariu