RUSIA RIDICĂ EMBARGOUL la fructele moldoveneşti. LISTA companiilor cu drept de export (DOC)

Embed:

Rusia îşi redeschide piaţa pentru fructele moldoveneşti. Rosselhoznadzor a decis să renunţe temporar la embargoul impus anul trecut, pentru vedea dacă producătorii din ţara noastră respectă normele fitosanitare. Anunţul a fost făcut de către reprezentanţii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. 

Deocamdată decizia îi vizează doar pe unii producători moldoveni. Aceştia vor putea exporta în Rusia mere, pere, gutui, caise, vișine, cireșe, piersici, nectarine şi prune.

"Este o decizie definitivă dacă noi nu o să încălcăm la compartimentul de calitate, în rest nu avem nicio obligaţiune sau vreun aspect politic care să nu îl încălcăm. Este vorba doar de calitate. Discutăm cu Rosselhodnadzor pentru a mări lista de exportatori de fructe din țară", a declarat directorul general al Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor, Iurie Carp. 

Ministrul Agriculturii, Ion Sula, a anunţat că producătorii moldoveni au fost verificaţi săptămâna trecută de către specialiştii serviciului fitosanitar rus.

"Două săptămâni în urmă s-au aflat în vizită oficială echipa de experți tehnici care s-au familiarizat cu infrastructura de laboratoare, cu întreg sistemul de control al calității atât pe segmentul fitosanitar, cât și pe segmentul de inofensivitate a produselor, au avut posibilitatea să meargă în livezi și au vizitat infrastructura de postrecoltare", a spus ministrul Agriculturii, Ion Sula. 

Producătorii și exportatorii de fructe salută inițiativa şi speră că în curând Rusia va renunţa la toate restricţiile.

"Este un început, dar noi sperăm că în această listă vor fi incluşi toţi producătorii şi exportatorii. Nicio ţară în afară de Rusia nu impune vreo listă în care selectează producătorii", a declarat directorul executiv al Asociației Moldova-Fruct, Iurie Fală. 

Rusia a instituit embargo pentru fructele și conservele din fructe şi legume în luna iulie a anului 2014.

Citeşte şi: Expert rus: Moscova trebuie să renunţe la embargoul impus Moldovei

 Ion Sula.

 
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu