Rusia-principalul furnizor de orci și balene albe. Vânătoarea excesivă și comerțul necontrolat îngrijorează specialiștii

Vânătoarea excesivă și comerțul necontrolat cu mamifere marine care au făcut ca Rusia să devină principalul furnizor de orci și balene albe către acvariile din lumea întreagă și în special către cele din China, devenind subiectul unui documentar rusesc lansat recent, informează agerpres.ro.

"Când am început filmarea, nu mi-am dat seama de amploarea acestei afaceri și de nivelul de corupție din sistem", povestește Gayane Petrosyan, realizatoarea documentarului "Born to Be Free".

În fiecare an, guvernul rus autorizează capturarea a 150 de balene albe pentru grădini zoologice și oceanarium-uri, amintește Dmitri Glazov, vicepreședintele unei asociații care se ocupă de mamiferele marine. Autorizează, de asemenea, capturarea unui număr de aproximativ zece orci pentru care cererea este foarte mare și pentru care există o recompensă de 850.000 de euro pe fiecare mamifer, potrivit lui Glazov.

În total, din 2016, Rusia a exportat oficial 91 de mamifere marine vii — foci, balene și delfini — dintre care 84 au fost vândute în China, potrivit datelor de la vama rusească.

Activiștii pentru drepturile animalelor susțin că numărul mamiferelor capturate este mai mare și cotele de pescuit acordate în scopuri educative și științifice sunt depășite pentru scopuri comerciale.

"Dacă o orcă este capturată pentru scopuri educative și culturale în Rusia, ca apoi să fie vândută în China, vorbim de o acțiunea ilegală", subliniază avocatul Maxime Kroupski care sprijină cercetătorii în lupta împotriva comerțului cu animale.

Chiar dacă orcile și balenele albe nu sunt încă pe lista speciilor pe cale de dispariție, cercetătorii ruși se tem că numărul acestora ar putea scădea dramatic.

"În cazul multor specii de mamifere marine, nu știm cu exactitate numărul acestora pentru că cele mai recente studii datează din epoca sovietică", spune cu regret Glazov.

Potrivit unei estimări din 2010, există două grupe separate de balene albe în Extremul Orient rus, iar pentru ca reproducerea lor să fie asigurată ar trebui să nu fie capturate mai mult de 15 exemplare din fiecare grup.

În practică, vânătorii se concentrează pe grupul din Marea Ohotsk, din nordul Japoniei, și capturează chiar și 80 de animale într-un singur sezon, în special femele tinere, indispensabile pentru reproducerea speciei.

Spre deosebire de alte animale, orcile și balenele albe au o durată de viață foarte scurtă în captivitate, potrivit unor cercetări.

Controversa pe tema calității vieții acestor animale în captivitate precum și cazurile de animatori uciși de orci, cunoscute și sub denumirea de balene ucigașe, au determinat acvarii precum Sea World din Statele Unite să nu le mai utilizeze în spectacole.

"Până când nu vom cunoaște numărul lor exact, trebuie adoptat un moratoriu referitor la captura mamiferelor marine în Rusia", spune Dmitri Glazov.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu