Rusia nu va reuşi să destabilizeze Moldova chiar dacă va fi ajutată de Igor Dodon

Embed:

Rusia nu va reuşi să destabilizeze situaţia din Moldova chiar dacă încearcă să facă acest lucru prin intermediul preşedintelui Igor Dodon. Concluzia aparţine americanilor de la Institutul pentru Studiul Războiului, care au făcut un studiu în acest sens. În cercetare se menţionează că în ciuda provocărilor, Parlamentul şi Guvernul proeuropean de la Chişinău depun eforturi colosale pentru a menţine ţara spre vest. 

Potrivit cercetătorilor de la Washington, preşedintele Igor Dodon încearcă să îndrepte Moldova spre Rusia, dar se confruntă cu rezistenţă din partea Guvernului şi Parlamentului. Şeful statului şi-a dorit un referendum prin care să transforme ţara într-o republică prezidenţială.

Planurile sale au fost date însă peste cap, la sfârşitul lunii iulie, după ce Curtea Constituțională a anunţat că plebiscitul este neconstituțional. Potrivit cercetării, Moscova, ajutată de Dodon, ar putea folosi militarii ruşi mobilizaţi în regiunea transnistreană pentru a crea tensiuni înainte de alegerile parlamentare de anul viitor. În ciuda provocărilor, autorităţile de la noi reuşesc să facă faţă situaţiei. În analiza Institutului pentru Studiul Războiului se mai spune că extinderea cooperării dintre ţara noastră şi Ucraina crează dificultăţi Rusiei pentru a-şi muta sau aproviziona trupele din regiunea separatistă. În curând ar putea fi stopat însă accesul Moscovei în regiune.

În data de 21 iulie, premierul Pavel Filip şi preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, au inaugurat un punct comun de frontieră menit să asigure stabilitatea şi controlul în regiunea transnistreană. În document se vorbeşte şi despre alte decizii importante luate de Guvernul de la Chişinău ca să pedepsească Rusia pentru acţiunile făcute în adresa ţării noastre. În luna mai, cinci diplomați ruşi au fost declaraţi persona non grata în Moldova. Ei au fost acuzaţi că pregăteau mercenari din Găgăuzia pentru luptele din estul Ucrainei.

Trei luni mai târziu, şi vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat indezirabil pe teritoriul Moldovei. Decizia a fost luată după ce oficialul a făcut declaraţii defăimătoare la adresa ţării şi a cetăţenilor noştri. Reprezentanţii Institutului pentru Studiul Războiului au scris că forţele politice proeuropene din Moldova au parte de susţinerea Statelor Unite. Sprijinul din partea Washingtonului este menit să asigure securitatea și integritatea teritorială a Moldovei, să dezvolte un Guvern transparent și responsabil, dar şi să descurajeze agresiunea din partea Federaţiei Ruse. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu