"Rusia nu renunţă la federalizarea Republicii Moldova. Va urma planul Kozak în alt format"

Embed:

Republica Moldova trebuie să negocieze cu Federaţia Rusă, şi nu cu autorităţile de la Tiraspol problema transnistreană. Asta deoarece indiferent de cine va veni la putere în stânga Nistrului, acesta va fi omul Moscovei. Cel puţin aşa susţine directorul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, Teo Cârnaţ. Opinia acestuia nu este împărtăşită, însă, de alţi experţi. Subiectul a fost discutat la Fabrika.

Potrivit lui Teo Cârnaţ, alegerile din Transnitria au fost mimate de Rusia, pentru a crea Chişinăului iluzia unei schimbări pozitive.

“Cât timp acest teritoriu e ocupat de Federaţia Rusă, pentru noi nu contează cine e la putere. Moscova îşi pune omul de încredere. E un spectacol regizat de Rusia. E prea devreme să-l concediem pe Igor Smirnov, deoarece el are în spate structurile paramilitare. El s-a înţeles cu Moscova că îi va garanta o bătrâneţe liniştită şi nu îi va atinge feciorul şi rudele, în schimb va preda puterea”, menţionează acesta.

În această ordine de idei, spune directorul Comitetului Helsinki, negocierile trebuie duse nu cu Smirnov sau Şevciuc, ci cu Federaţia Rusă: “Kremlinul ne dă exemple pe viu ce trebuie să facă R. Moldova, prin pornirea dosarelor penale împotriva lui Oleg Smirnov”.

Şevciuc, la fel la comanda ruşilor, va începe demilitarizarea populaţiei. Ni se va demonstra că au fost făcuţi cei trei D: Democratizarea, Demilitarizarea şi Decriminalizarea. Şi astfel regimul lui Şevciuc se apropie de Chişinău. Urmează planul Kozak în alt format. Deoarece acest lucru o cer şi partenerii noştri externi, Germania pe de o parte şi Rusia pe de alta”, concluzionează Teo Cârnaţ.

De altă părere este şeful biroului ITAR-TASS în Moldova, Valeri Demideţchi:Smirnov a căzut jertfă a alegerilor corecte, cinstite. Dacă a câştigat un candidat din opoziţie, “bătut” de toţi, înseamnă că au fost corecte”, argumentează acesta.

Demideţchi  subliniază că unificarea unui stat este foarte scumpă, indiferent de ce stat este vorba. “Cine va plăti?”, se întreabă acesta. Şi tot el răspunde: “Ar putea să o facă partenerii noştri externi”.

Directorul Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, consideră că Republica Moldova nu va putea negocia direct cu Moscova, deoarece Rusia întotdeauna a făcut referire la faptul că în regiune există o administraţie de care nu putem să nu ţinem cont.

În opinia acestuia, Tiraspolul nu e decât un cui al lui Pepelea. “Transnistria nu e decât un cui al Kremlinului aici. Probabil s-a ajuns la o înţelegere între Germania şi Rusia, precum că, conflictul trebuie soluţionat. Rămâne de văzut dacă va fi soluţionat aşa cum vrea Chişinăul”, precizează Barbăroşie.

Iar analistul politic Igor Boţan susţine că în situaţia care s-a creat, pentru R. Moldova cel mai important este să câştige încrederea cetăţenilor de pe malul stâng al Nistrului.

În acelaşi timp, directorul de programe al Asociaţiei pentru Politică Externă, Radu Vrabie, atenţionează că odată cu schimbarea liderului  de la Tiraspol, negocierile nu vor fi mai uşoare. Iar pentru a evita situaţii delicate, este necesară implicarea tuturor actorilor politici din ţară în procesul de reglementare a conflictului transnitrean.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu