"Rusia nu mai poate împiedica Moldova să semneze Acordul de Asociere cu UE"

Embed:

"Nimic nu se mai poate face ca Moldova sa sisteze procedurile de semnare a Acordului cu Uniunea Europeană", a declarat în cadrul emisiunii "Fabrika" de astăzi, vicedirector al Institutului Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe, Victor Juc, referindu-se la vizita viceministrului de Externe Grigori Karasin în Moldova.

Expertul a spus că "Acordul de Asociere nu presupune că relaţiile economice cu Rusia trebuie să se înrăutăţească, dar Rusia nu doreşte să aibă relaţii bune". Victor Juc a menţionat embargoul asupra produselor vinicole moldoveneşti pe care Federaţia Rusă îl menţine din toamnă. Acesta a respins posibilitatea ca Rusia să facă uz de robinetul la gaze pentru a încerca să prevină apropierea Moldovei de UE.

"Pendularea aceasta între vectorul estic şi vectorul vestic ne-a făcut să devenim cea mai săraca ţară din Europa", a spus Victor Juc, pronunţându-se ca Chişinăul să-şi declare deschis orientarea spre Occident.

Referindu-se la eventaula vizită la Chişinău a şefului Diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, a declarat că "Lavrov o să încerce să ne pună căpăstru, ca să ne ducă unde vor ei". "Tot ce pot să facă este să folosească cei 1 600 de militari ruşi din raioamele de est şi să ne închidă gazul, dar aceasta nu este decât o sperietoare care nu va avea efect", a concluzionat Ion Leahu.

La rândul său, comentatorul politic Aurelian Lavric a etalat o opinie rezervată faţă semnarea Acordului de Asociere la UE, arătându-se îngrijorat de eventualitatea pierderii pieţei de desfacere a Federaţiei Ruse pentru companiile moldoveneşti.  "Chiar dacă vom avea acces la 500 de miloane de consumatori din UE, va fi dificil să ne facem loc acolo cu vinurile noastre", a pus comentatorul.

Ceilalţi invitaţi au sugerat că vinificatorii moldoveni trebuie să sporească la standardele europene calitatea vinurilor ca acestea să corespundă şi cerinţelor sanitare ale autorităţilor ruse.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu