Rusia ignoră decizia CEDO! Expiră termenul de achitare a despăgubirilor pentru şcolile din Transnistria

Embed:

Rusia ignoră decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului, prin care este obligată să plătească despăgubiri profesorilor, părinţilor şi elevilor din şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Astăzi expiră termenul în care Moscova trebuie să achite reclamanţilor 1,2 milioane de euro.

Directorii instituţiilor de învăţământ sunt nemulţumiţi de această atitudine. 

"Asta înseamnă lipsă de stimă şi respect faţă de Republica Moldova şi de cetăţeni care au altă părere. Mă indignează o astfel de atitudine faţă de şcolile cu predare din Transnistria. Această situaţie nu s-a schimbat. Aceste opt şcoli cu predare în limba română aşa şi nu au sediile lor", a spus directorul Liceului "Evrica" din oraşul Râbniţa, Eugenia Halus. 

Activiştii pentru drepturile omului susţin că reclamanţii ar putea cere despăgubiri pentru fiecare zi de întârziere.

"Cei 170 de petiţionari care au figurat în acest dosar, au acest drept, li s-a recunoscut încălcarea acestor drepturi. Federaţia Rusă îşi ignoră toate obligaţiile sale la nivel internaţional, ea ignoră dreptul internaţional în general. Persoanele din acest dosar în cazul în care ar dori, ar putea, ulterior, depune o nouă cerere la Curtea Europeană pentru a li se recalcula dobânzile pentru întârzierea achitării acestor sume", a declarat directorul executiv Promo-LEX, Ion Manole. 

La mijlocul lunii iulie, Moscova a anunţat că îşi rezervă în mod oficial dreptul de a nu pune în aplicare deciziile CEDO, dacă acestea vin în contradicţie cu Legea supremă a Federaţiei Ruse.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu