Rusia este SOMATĂ să oprească presiunile asupra școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană

Embed:

Consiliul Europei a cerut Rusiei să oprească presiunile asupra şcolilor cu predare în limba română din Transnistria. Potrivit Asociaţiei Promo-LEX, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a somat Moscova să-i transmită, în termen de o lună, garanții că aceste instituţii vor continua să funcţoneaze în următorul an şcolar.

Forul de la Strasbourg mai insistă ca Rusia să plătească reclamanţilor despăgubirile stabilite de CEDO în octombrie 2012.  

Publika.md aminteşte că la 05 februarie curent, directorul şi contabila liceului "Lucian Blaga" au fost arestaţi de autorităţile separatiste în timp ce se întorceau de la Căuşeni cu salariile profesorilor. Mai multe obiecte personale, ştampila liceului şi salariile profesorilor au fost confiscate.

Ulterior, Ion Iovcev a fost amendat de instanţa de judecată din regiunea separatistă cu 3 000 de lei. Decizia a fost luată după ce administraţia instituţiei a refuzat să prezinte mai multe documente financiare pretinselor instituţii fiscale din Transnistria.

Recent, directorul şi contabilul liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol au fost amendaţi cu aproape patru mii de lei. Aceştia au fost informaţi că au fost sancţionaţi pentru nesupunere faţă de miliţia transnistreană în luna decembrie a anului trecut.

Organizaţia "Promolex" intenţionează să depună o petiţie la CEDO unde să reclame presiunile la care sunt supuşi angajaţii şcolilor cu predare în română din Stânga Nistrului.

În anul 2012 Rusia a fost condamnată de CEDO pentru încălcarea dreptului la educaţie în dosarul şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu