Rusia, criticată dur la OSCE. Statele membre caută soluţii pentru a rezolva conflictul dintre Moscova şi Kiev

Embed:

Conflictul izbucnit în strâmtoarea Kerci între Rusia şi Ucraina este principalul subiect abordat astăzi la cel de-al 25-lea Consiliu ministerial al OSCE. În cadrul reuniunii, oficialii s-au arătat îngrijoraţi de tensiunile şi ameninţările pe care le face Moscova în diferite state, inclusiv în Moldova.

"Rămânem angajaţi să găsim o soluţie pentru a rezolva conflictul din estul Ucrainei prin metode acceptate de OSCE. Asta înseamnă că trebuie respectată suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei. Uniunea Europeană va continua să ceară ca în Moldova, Ucraina, Georgia şi Nagorno-Karabah, conflictele să fie rezolvate pe cale paşnică", a spus Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene.

Un mesaj similar a venit şi din partea asistentului secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell. Oficialul a cerut Moscovei să-şi retragă trupele din regiunea transnitreană şi să nu se mai implice în conflictul din estul Ucrainei.

"Nu doar ultimele acţiuni ale Rusiei în Ucraina arată că această ţară încalcă obligaţiunile OSCE. Moscova are un comportament similar şi faţa de Georgia şi Moldova. Tensiunile în aceste ţări cresc, întrucât Rusia nu-şi retrage de acolo forţele militare", a spus Wess Mitchell, asistentului Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia.

Şi discursul ministrului de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, s-a axat doar pe Rusia. Diplomatul a criticat Moscova pentru acţiunile sale din Marea Azov şi a cerut ţărilor membre OSCE să susţină ţara sa.

"Vreau să reamintesc că atunci când o ţară aplică forţa asupra unui alt stat este comis un act de agresiune. Scopul Rusiei este clar pentru toţi şi această ţară încalcă toate principiile OSCE. Ilegalităţile comise de Moscova sunt grave şi continuă să crească", a spus Pavlo Klimkin, ministrul de Externe al Ucrainei.

În replică, şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, a declarat că marina militară rusească a acţionat corect în strâmtoarea Kerci, întrucât a fost nevoită să-şi apere apele teritoriale de nave străine.

"Kievul nu este în niciun fel pedepsit pentru acţiunile sale. Comunitatea internaţională îndreptăţeşte toate gesturile revoltătoare ale Ucrainei. Mă refer în special la recentele provocări ale marinarilor ucraineni comise în Marea Neagră", a spus Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei

Astăzi, la cea de-a doua sesiune plenară a Consiliului Ministerial al OSCE, va ţine un discurs şi ministrul de Externe al Moldovei, Tudor Ulianovschi. Oficialul va aborda problemele de securitate cu care se confruntă ţara noastră.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu