Rusia continuă să amenințe securitatea regională, dar și să atenteze la ordinea globală

Embed:

Rusia continuă să amenințe securitatea regională, dar și să atenteze la ordinea globală. Este opinia deputaților din Georgia, Ucraina și Azerbaidjan, reuniți la Chișinău, în cadrul Adunării Parlamentare GUAM.

Şeful legislativului moldovean, Andrian Candu, a menționat că principalele provocări rămân conflictul transnistrean și lupta împotriva propagandei.

"Cu regret, de la crearea Adunării, nu am reșit să obținem rezultate tangibile în privinţa acestui aspect. Azerbaidjan, Georgia, Moldova și acum Ucraina suferă din această cauză. De aceea, avem nevoie de acțiuni comune, pentru a ne promova interesele și aspirațiile la nivel internațional", a spus președintele Parlamentului, Andrian Candu. 

"Avem un punct comun trist, dar important. Ţările noastre trebuie să lupte pentru integritatea teritorială", a spus Președintele Adunării Parlamentare GUAM, Vadim Pistrinciuc.

Și șefii delegaților din Georgia, Ucraina şi Azerbaidjan s-au referit la influenţa negativă venită dinspre Rusia.

"Teritoriile țărilor noastre continuă să fie ocupate, drepturile milioanelor de oameni sunt încălcate și sunt nevoiți să aibă statut de refugiat", a spus  șeful delegației Adunării Naționale a Republicii Azerbaidjan la AP GUAM, Azar Kirimli.

"Munca comună pentru a face față acestei agresiuni politice pe care o duce Federația Rusă împotriva țărilor noastre reprezintă un element-cheie", a spus  șeful interimar al delegației Radei Supreme a Ucrainei la AP GUAM, Ivan Krulko.

La finalul celei de-a 11-a sesiuni, țările urmează să semneze o declarație comună. În acest an, preşedinţia Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică GUAM este deţinută de Moldova. La anul, o va prelua Ucraina.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu