Rusia, condamnată la CEDO pentru reprimarea unei manifestații împotriva lui Putin

Embed:

Rusia a fost condamnată la CEDO pentru reprimarea unei manifestații împotriva președintelui Vladimir Putin. 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că Moscova se face vinovată de multiple încălcări ale drepturilor omului în cazul a doi activiști condamnați pentru participarea la un protest împotriva revenirii la Kremlin a lui Putin în 2012.

Cei doi au fost găsiți vinovați în 2014 că au provocat violențe de amploare cu o zi înainte de învestirea eternului lider de la Kremlin pentru al treilea mandat și au fost condamnați la patru ani și jumătate de închisoare.

De asemenea, unul dintre ei a fost răpit în 2012, când încerca să plece în Ucraina pentru a cere azil politic. Aceștia au sesizat CEDO, care a stabilit că parchetul care a emis verdictul final nu a examinat responsabilitatea pe care o poartă autoritățile în degenerarea manifestației, care era inițial pașnică.

Decizia juraților, potrivit Curții de la Strasbourg, vine să descurajeze alți cetățeni ruși de la a asista la proteste sau de a participa la o dezbatere politică deschisă.

Astfel, CEDO a condamnat Rusia să le plătească celor doi, în total 20 de mii de euro, suma reprezentând despăgubiri morale.

Protestele organizate în mai 2012 au degenerat în violențe după ce poliția a intervenit în forță împotriva manifestanților. De asemenea, autoritățile ruse au schimbat atunci, în ultimul moment, locul unde urma să fie autorizată reuniunea. Rusia a mai fost condamnată în trecut de CEDO pentru încălcarea drepturilor omului în cadrul tentativelor de înăbușire a protestelor antiguvernamentale.

 

loading...

Lasă un comentariu