Rusia, CONDAMNATĂ DUR de CEDO în dosarul Serghei Magnitski

Rusia a fost condamnată dur la CEDO în dosarul Serghei Magniţki. Va trebui să plătească daune morale în valoare de 34 de mii de euro familiei fostului avocat.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a stabilit că au fost admise mai multe încălcări în acest caz, între care rele tratamente în detenţie, lipsa îngrijirilor medicale adecvate, anchetă incompletă privind circumstanțele decesului, durată excesivă a arestului preventiv, precum şi condamnare după moarte. 

Serghei Magniţki a fost arestat preventiv în 2008, după ce a denunţat o schemă amplă de corupţie, în valoare de 230 de milioane de dolari. Aceasta ar fi fost pusă la cale de responsabili din Ministerul de Interne, Serviciul Federal de Securitate şi fisc, în detrimentul statului şi al Hermitage Capital, cel mai mare fond extern de investiţii, condus de un american.

În acea perioadă, Magniţki era avocatul companiei occidentale. 11 luni mai târziu, Magniţki a decedat într-un izolator din Moscova, la vârsta de 37 de ani, din cauza unei afecţiuni netratate. După deces nu a fost iniţiată nicio urmărire penală.

În schimb, Curtea Supremă a Rusiei, l-a găsit vinovat, post mortem, de evaziune fiscală, valoarea pagubei fiind de aproape şapte milioane de euro. În urma decesului avocatului, Statele Unite ale Americii au impus interdicţie de a intra în ţară mai multor oficiali ruşi. Lista cu aproximativ 60 de nume a fost întocmită de către directorul Hermitage Capital Management, William Browder.

De asemenea, a fost adoptată "Legea Magniţki", care restrânge libertatea de mişcare şi îngheaţă averile celor acuzaţi de încălcarea drepturilor omului în SUA, Marea Britanie și ţările baltice. Drept ripostă, Moscova a făcut o listă cu americani, dar şi alţi cetăţeni străini, pe care i-a declarat indezirabili pe teritoriul său. Din 1996, de când este membră a Consiliului Europei, Rusia a executat integral doar 38 la sută din deciziile CEDO emise împotriva sa. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu