"Rusia atacă Moldova pe toate fronturile". Cine sunt oamenii Kremlinului care vor un Donbas la Chișinău

Nemulțimirea anumitor mase față de noua guvernare de la Chișinău, ridică mingea la fileul serviciilor rusești care au început deja aplicarea unui scenariu de deturnare a protestelor pașnice în violențe, dezordine și instabilitate, scrie Deschide.MD.

O fac cu ajutorul unor provocatori din Transnistria și din Ucraina, cunoscuți pentru activități similare în Donbas, dar și prin intermediul anumitor ideologi, formatori de opinie și experți care știu a influența masele în situații de criză.

Redacția Deschide.MD a intrat în posesia unei analize confidențiale care circulă în mediul corupului diplomatic acreditat la Chișinău, document care vizează acțiunile Rusiei în țara noastră.

Conform documentului, un grup de cetățeni ucraineni intenționează să intre pe teritoriul RM pentru acțiuni de deturmare a protestelor în violențe. Este vorba despre un grup de mercenari care luptă în estul Ucrainei și sunt ghidați de serviciile speciale ale Federației Ruse.

O altă categorie de persoane suspecte sunt protestatarii exponenți ai PSRM, care vin din regiunea transnistreană. Or conform politicilor regimului transnistrean, participarea acestora este posibilă doar cu acordul ”kgb al rmn”, patronat și el de către serviciile speciale rusești.

Sursele Deschide.MD susțin că unul dintre acești provocatori ar fi Aurel Bucureanu, bărbatul care demonstrativ ar fi lăsat impresia că-l scoate pe Mihai Ghimpu din mâinile agresorilor adunți miercuri la Parlament.

El este locuitor al orașului Tiraspol, membru al grupului ”vreau să trăiesc în Moldova”. Organizația respectivă a făcut pe 1 decembrie un protest la ambasada României, împotriva propagandei unioniste. 

 

Același Bucureanu este observat și la intrarea Parlamentului, atunci când protestatarii agresivi forțau cordoanele de poliție pentru a pătrunde în sediu.  

 

Revenim la analiza confidențială: următorul element asupra căruia se atrage atenția în ea, este faptul că contingentul militar rus desfășoară exerciții militare frecvente, inclusiv pe timp de noapte și cu implicarea lunetiștilor.

Documentul subliniază și premizele de creștere a masei protestatare și înfiltrare a provocatorilor prin intermediul muncitorilor moldoveni din Federația Rusă. De asta s-ar ocupa omul de afaceri din Federația Rusă, cu origini găgăuze, Iurii Iacubov. Or despre fluxuri masive de moldoveni care revin acasă în această perioadă, din Rusia, a vorbit și Renato Usatîi.

Un alt capitol din document se referă la reanimarea formatorilor de opinie. Iar aici cap de listă este Mark Tkaciuk care, potrivit documentului, are o profundă experiență în materia manipulării maselor și organizării revoluțiilor.

Pe 20 ianuarie, acesta a lansat un apel de mobilizare către ”colegii și susținătorii PCRM care cu adevărat cred în doctrina comunistă”. Mark Tkaciuk derulează acțiuni de coagulare a manifestanților în zona de nord a țării.

Analiza confidențială mai înștiințează că astăzi, la Chișinău, urmau să ajungă experții ruși Nicolai Staricov, Alexandr Prohanov, și Mihail Deleaghin, pentru a participa la ședința ”Clubului Izborsk". Reprezentantul RM la acest club este Vladimir Bucarschi, director al centrului de analiză ”Evrazia inform”. Toți cei amintiți sunt susținători fideli ai regimului Putin, unii fiind activ implicați în susținerea ideologică a conflictului militar din Donbas.

În noiembrie, 2015, o delegație de la Сhișinău și a Tiraspolului au participat la ședința aceluiași club, care a avut genericul ”Proiectul Eurasiatic al FR: șansele și amenințările” la care a participat și deputatul PSRM, Bogdan Țârdea. Același club îi are ca membri activi și pe cunoscuții ideologi Alexandr Dughin și Iurie Roșca. 

Documentul face trimitere și la conferința interactivă care a avut loc ieri, 22 ianuarie, la sediul agenției Sputnik, unde s-a discutat situația politică din RM. Acolo, titulatură de expert din partea Rusiei a avut moldoveanul Iurie Nagherneak, cunoscut pentru tentativa de deturanare a alegerilor parlamentare din 2005, de către exponenți ai Federației Ruse.

La această videoconferință, Roșca declara că Chişinăul face jocul Statelor Unite şi al Occidentului împotriva Rusiei. Politicianul - care este şi jurnalist de formaţie - s-a arătat indignat de faptul că autorităţile moldoveneşti n-au permis, în ultimele zile, mai multor jurnalişti ruşi să pătrundă pe teritoriul ţării. El a subliniat că în nicio ţară democratică nu se procedează într-un astfel de mod. 

Un alt eveniment despre care se pomenește în analiza ajunsă pe masa ambasadorilor, va avea loc pe 27 ianuarie. Organizația Clubul Format 3-A organizează o ședință cu participarea lui Pall Tamash, politolog, sociolog, director al Centrului de Politici Sociale din Budapesta, dar și un cunosscut promot al intereselor ruse. Subiectul ședinței va fi - oportunitatea integrării RM în UE, aspectele politicii integraționiste.

Vom aminti că o analiză recentă a grupului de experți Da Vinci AG, prognoza riscul unei lovituri de stat, inițiate de forțele pro-ruse sub coordonarea serviciilor speciale ale Rusiei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu