Rusia ameninţă securitatea SUA şi UE, neagă încălcările militare făcute

Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Intermediare în termen de şase luni. Anunţul oficial a fost făcut de secretarul de Stat american, Mike Pompeo, cu doar o zi înainte de expirarea ultimatumului dat Rusiei să revină la respectarea Acordului şi să distrugă ultima racheta supersonică lansată la sfârşitul lunii decembrie, dotată cu încărcătură nucleară. Moscova nu a reacţionat deocamdată. 

"Rusia continuă să nege că sistemul său de rachete încalcă tratatul. Rusia pune în pericol milioane de europeni și americani. Scopul său este de a pune Statele Unite într-un dezavantaj militar. Când un asemenea acord este atât de neglijat şi ameninţă securitatea noastră, trebuie să răspundem la fel.", a declarat Mike Pompeo, secretar de stat din SUA.

În cadrul unei şedinţe NATO din luna decembrie a anului trecut, Washingtonul i-a dat Moscovei un termen de 60 de zile pentru a distruge racheta supersonică. În cazul în care nu o va face, SUA au avertizat că va părăsi Tratatul din 1987. De fapt, acest lucru îl sugerează încă din toamnă. De cealaltă parte, Rusia a comentat că multe ţări produc arme nucleare, iar pentru asta nu sunt sancţionate, iar cât priveşte termenul-limită al SUA, Kremlinul a transmis că este doar o modalitate de a camufla intenţia sa de a părăsi Tratatul Forţelor Intermediare.

Acum două zile, secretarul general al NATO a semnalat că lumea ar putea trăi fără un Tratat care ar descuraja producerea şi folosirea armelor nucleare. În acelaşi context, Germania a îndemnat Rusia să dea dovadă de transparenţă şi să revină la respectarea Acordului din 1987.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu