Rusia amenință Letonia cu "consecinţe grave" pentru legea care pune KGB în aceeași categorie cu Gestapo

Rusia amenință Letonia cu consecințe din cauza legii privind statutul participanților la cel de-al Doilea război mondial, care egalează statutul soldaților care au luptat împotriva Germaniei naziste cu cel al militarilor care au luptat împotriva URSS, scrie paginaderusia.ro.

În acest sens, reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a declarat ca "cursul continuu al Rigăi de rescriere a istoriei este, din păcate, deja bine cunoscut … Insultând cinic memoria a 150.000 de soldați sovietici care și-au dat eroic viața pentru eliberarea Letoniei, conducerea politică a acestei țări egaliza de fapt, statutul participanților la al Doilea război mondial, care au luptat de partea Germaniei fasciste, cu soldații coaliției anti-Hitler", a spus Zaharova.

"Suntem revoltaţi de acest sacrilegiu sub forma unui act legislativ. Este o bătaie de joc asupra rezultatelor celui de al Doilea război mondial, este absolut inacceptabil și va avea consecințe grave pentru relațiile ruso-letone", – a amenintat Zaharova.

Ea a mai spus ca Moscova invită organizațiile internaționale – ONU, OSCE, Consiliul Europei – să "facă o evaluare bazată pe principii a acestui pas flagrant al autorităților letone".

La 4 ianuarie, președintele Letoniei Raimonds VĒJONIS a semnat legea adoptată de parlament cu privire la statutul participantului la cel de-al Doilea război mondial tuturor celor care au participat la lupte, indiferent de tabăra în care se aflau.

Potrivit legii, reprezentanților Partidului Național Socialist din Germania nazistă, membrilor structurilor sale paramilitare, a poliției secrete și a serviciilor de securitate (Gestapo) li se refuză statutul de participant la cel de-al Doilea război mondial. Același lucru este valabil și pentru persoanele condamnate pentru crime împotriva umanității, precum și pentru fostii angajații KGB.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu