Rusia ameninţă cu boicotul. Decizia finală va fi luată de ruşi pe 12 decembrie

Embed:
Decizia Comitetului Internaţional Olimpic de a suspenda Rusia de la Olimpiada de iarnă din 2018 a provocat nemulțumirea sportivilor. Conform presei din Federaţia Rusă, sportivii care pot concura pe cont propriu și sub drapel neutru se gândesc să boicoteze competiţia.

Thomas Bach, preşedintele CIO, susține că acestă decizie nu ar fi una inspirată.

"Boicotarea Jocurilor Olimpice nu a rezolvat niciodată nimic. În al doilea rând, nu văd niciun motiv pentru un boicot din partea ruşilor, fiindcă noi îi autorizăm pe sportivii ce au rămas curaţi să participe la Jocurile Olimpice de iarnă", a comunicat preşedintele CIO, Thomas Vach.

Decizia CIO a fost luată ca urmare a unei anchete ce a stabilit că doparea în masă a sportivilor ruși în timpul Olimpiadei de Iarnă de la Soci, în 2014 a făcut parte dintr-un plan în care au fost implicate instituţiile statului.

Astfel, sportivii ruşi care și-au probat nevinovăția pot participa la Olimpiada de la Pyeongchang sub drapel neutru.

"Scuzaţi, dar țara noastră nu e din lumea a treia, ci una cu mari tradiţii în sport şi cu o istorie bogată. Este înjositor pentru noi să participăm la Olimpiadă sub drapel neutru. Acum fiecare sportiv trebuie să decidă ce îşi doreşte şi ce perspective are", a spus deputatul Duma de Stat, Valeri Gazzaev.

O decizie în acest sens va fi luată marţea viitoare, pe 12 decembrie, când se va reuni Comitetul Național Olimpic al Federației Ruse. Dacă nu se va recurge la boicotarea Jocurilor de la Pyeongchang, sportivii ruşi vor putea evolua în concursurile individuale sau pe echipe sub titulatura ”Sportiv Olimpic din Rusia”.

Aceştia vor îmbrăca un echipament pe care va fi înscris numele lor şi drapelul olimpic, iar la ceremonia de premiere va fi intonat imnul olimpic în loc de cel al ţării lor.

Lasă un comentariu