Rusia, ACUZATĂ de încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare prin dezvoltarea unui nou tip de rachetă

Embed:

Rusia este din nou în atenţia Statelor Unite şi NATO. De această dată este acuzată de încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare prin dezvoltarea şi instalarea unui nou tip de rachetă care pune în pericol securitatea în spaţiul euroatlantic.

Potrivit secretarului general al Alianţei Nord Atlantice, sistemele mobile ale ruşilor sunt greu de depistat şi pot ajunge în oraşe europene fără avertismente.

"Toţi aliaţii sunt îngrijoraţi de noile rachete ruseşti. Solicităm Rusiei să asigure de urgenţă respectarea deplină a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare în mod verificabil şi transparent", a menţionat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO 

NATO a transmis că deşi SUA au fost acuzate de Rusia că încalcă tratatul din 1987, acestea respectă prevederile documentului şi nu aduce rachete pe teritoriul Europei. Astfel, Washingtonul pune condiţii Moscovei.

"Vom suspenda activitatea noastră din cadrul Tratatului, dacă în termen de 60 de zile Rusia nu va revini la aplicarea totală a prevederilor Acordului", a precizat Mike Pompeo, secretarul de stat american. 

În replică, preşedintele Comitetului Federaţiei Ruse pentru relaţii internaţionale, Constantin Kosaciov, a scris pe o reţea de socializare că ultimatumul Statelor Unite este unul dur, care vine să arate lumii că SUA sunt un mare pilon al securităţii. Oficialul rus a mai adăugat că declaraţiile secretarului general al NATO şi ale celui american reprezintă o rușine pentru Europa. De asemenea, tensiunile ruso-ucrainene după incidentul din strâmtoarea Kerci, preocupă România. Oficialii români susţin că şi-ar dori rezolvarea conflictului pe cale diplomatică şi urmează să discute subiectul în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

"Noi monitorizăm această situaţie în fiecare zi, sunt informat şi eu, dar comunicarea pe un astfel de subiect se face la nivel interinstituţional", a subliniat Gabriel Leş, ministrul român al Apărării Naţionale.

Între timp, CEDO a cerut Moscovei să acorde un tratament medical adecvat ostaticilor ucraineni. După incidentul produs acum 10 zilei, comunitatea internaţională a condamnat în termeni duri agresiunea Moscovei faţă de Kiev, în special, pentru că a deschis focul asupra navelor ucrainene şi a reţinut 24 de membri ai echipajului, iar ulterior i-a arestat preventiv pentru o perioadă de două luni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu