Rusia a lansat o centrală nucleară plutitoare. Aceasta va asigura electricitate pentru un oraş de 100.000 de locuitori (VIDEO)

Rusia a lansat o centrală nucleară plutitoare în week-end-ul trecut, iar aceasta urmează să asigure electricitatea pentru un oraș din nordul său extrem, scrie libertatea.ro.

În fapt, este vorba de un vapor care are în componență două reactoare nucleare. În fapt, e o barjă. Numită Akademik Lomonosov, aceasta a primit numele de la cercetătorul rus Mihail Lomonosov, care a trăit în secolul al 18-lea și care a observat atmosfera planetei Venus și a descoperit între altele legea conservării masei în reacțiile chimice.

Lomonosov este celebru deoarece după universitatea Mihail Lomonosov din Moscova a fost copiată Casa Presei din București, la o scară mult mai mică.

Va furniza energie unui oraș de 100.000 de locuitori

Revenind la centrala nucleară plutitoare, aceasta tocmai ce a fost lansată la apă în portul Sankt Petersburg.

Aceasta va merge în portul nordic Murmansk, de lângă Norvegia, unde va primi combustibilul nuclear.

Ținta sa finală este orașul arctic Pevek, aflat în partea asiatică a Rusiei.

Vasul va fi andocat în port și conectat la rețeaua de electricitate.

După pornirea reactoarelor, acestea urmând să asigure energie pentru orașul de 100.000 de locuitori, pentru o uzină de desalinizare și pentru o serie de sonde petroliere.

Inaugurare cu întârzieri

Proiectul a întâmpinat mai multe întârzieri, fiind inițial programat să fie gata în octombrie 2016. Inaugurarea va avea loc abia în 2019, după încărcarea cu combustibil nuclear și testele inițiale.

Centrala nucleară va fi operată de către Rosatom, gigantul rus din domeniul atomic.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu