Rusia a lansat în Atlanticul de Nord cea mai mare desfăşurare de submarine de la sfârşitul Războiului Rece

Rusia a lansat în Atlanticul de Nord cea mai mare desfăşurare de submarine de la sfârşitul Războiului Rece, o operaţiune monitorizată îndeaproape de NATO, a anunţat Statul Major norvegian, citat de Agerpres. Operațiunile în care sunt implicate nu mai puțin de opt submarine nucleare vor dura două luni.

De săptămâna trecută, 10 submarine cu baza în peninsula Kola (extremitatea de nord-vest a Rusiei), între care opt nucleare, sunt angajate în aceste manevre care se aşteaptă să dureze aproximativ două luni. Informațiile au fost furnizate postului public de televiziune NRK de Serviciul norvegian de informaţii militare.

Submarine au fost, de asemenea, localizate în Marea Norvegiei şi în Marea Barents. Aceasta este cea mai mare operaţiune de acest gen efectuată de Rusia ”de la sfârşitul Războiului Rece” din punctul de vedere al mijloacelor angajate în acelaşi timp’, a precizat oficialul norvegian. Potrivit surselor citate de NRK, submarinele ruse încearcă să se scufunde cât mai departe posibil în Oceanul Atlantic, ideal în vestul Groenlandei, fără a fi reperate şi ”arătând că ruşii sunt capabili să-şi apere bazele şi să ameninţe coasta de est a Statelor Unite”. ”Este clar că îşi demonstrează capacităţile atât în termeni numerici cât şi în desfăşurare simultană”, potrivit lui Brynjar Stordal.

Rușii păstrează discreția

Autorităţile ruse nu au comunicat cu privire la aceste operaţiuni în Atlantic. Flota Nordului a transmis pur şi simplu sâmbătă, într-un comunicat, citat de agenţiile de presă ruse, că două submarine nucleare, Nijni Novgorod şi Pskov, au început ”scufundări la adâncime pentru a testa anumite echipamente şi arme” în apele neutre ale Mării Norvegiei. Acestea sunt submarine de tip Kondor, ale căror echipamente permit în special lansarea de rachete de croazieră, destinate să detecteze şi să distrugă grupuri aeronavale inamice, potrivit media ruse, scrie libertatea.ro

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu