Rusia a decis să elibereze 100 de balene în urma unui val de proteste

Autorităţile ruse au decis să elibereze aproape 100 de balene ţinute în captivitate în Orientul Îndepărtat, a anunţat luni guvernatorul provinciei Primorie, potrivit agenţiei de presă TASS, scrie agerpres.ro.

Imagini cu acele balene, obligate să trăiască înghesuite în ţarcuri amenajate într-un golf aflat în apropiere de Nahodka, oraş-port la Marea Japoniei, au apărut prima dată în presa internaţională anul trecut, generând un val de critici.

Animalele marine au fost capturate de o companie care plănuia să le vândă în China. Dar, după ce situaţia balenelor a fost dezvăluită în presă, liderii de la Kremlin au intervenit şi au ordonat autorităţilor locale să acţioneze pentru a găsi o cale care să permită eliberarea vieţuitoarelor.

Decizia de eliberare a balenelor, luată după o amânare de mai multe luni, a coincis cu vizita în regiune a lui Jean-Michel Cousteau, un oceanograf francez şi fiu al celebrului expert în biodiversitate marină Jacques-Yves Cousteau.

"O decizie oficială a fost luată pentru eliberarea tuturor animalelor în sălbăticie", a declarat Oleg Kozhemyako, guvernatorul provinciei Primorie, citat de TASS.

"Experţi din echipa lui Cousteau şi experţi ruşi vor decide momentul şi care dintre animale să fie eliberate", a mai spus el.

Oleg Kozhemyako a mai fost citat spunând că autorităţile vor amenaja un centru special de recuperare a balenelor, care să deţină condiţii cât mai apropiate de mediul natural al acestora şi în care orice animal aflat în suferinţă să poată fi tratat.

Potrivit agerpres.ro, Kremlinul a anunţat că 11 balene orca şi 87 beluga erau ţinute în captivitate în condiţii care dau dovadă de cruzime şi urmau să fie vândute unor acvarii şi cumpărători din China.

Autorităţile din capitala rusă au spus însă şi că eliberarea acestor vieţuitoare marine este dificilă, întrucât procedura ar putea să le fie dăunătoare.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a formulat plângeri oficiale împotriva a patru companii implicate în acest caz, în februarie, acuzându-le de încălcarea legislaţiei din domeniul pescuitului.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu