Rusia a avut aproape 20 de tentative de a-l da în căutare internaţională pe liderul PDM, Vlad Plahotniuc

Embed:

Rusia a avut aproape 20 de tentative, timp de un an, de a-l da în căutare internaţională pe liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Despre aceasta a dezvăluit chiar preşedintele democraţilor într-un interviu pentru portalul de ştiri deschide.md.

Numărul adresărilor este atât de mare pentru că ruşii au văzut că Interpolul le tot respinge pe motiv că sunt acțiuni de hărțuire politică. Ulterior, pentru fi mai convingători, au obținut decizii judecătorești care să-l incrimineze, dar au fost respinse, fiind calificate drept presiune politică.

Potrivit lui Vlad Plahotniuc, totul a început cu dosarul "Laundromat", care prevede spălarea a 22 de miliarde de dolari, bani proveniţi din Rusia, prin bănci din Moldova. Cei vizaţi în dosar, care căpătat notorietate internaţională, au încercat să influențeze guvernarea de la Chișinău, pentru a bloca mersul anchetei.

Liderul democraților a spus că au fost presiuni directe asupra unor deputați în momentul în care erau votate legile privind securizarea sistemului bancar, pentru că asta a însemnat inclusiv blocarea unor grupări criminale din Rusia care utilizau băncile din Moldova în scopuri ilicite.

Mai mult, Plahotniuc a evidenţiat faptul că Moscova ascunde dosarul penal privind ura rasială, politică, ideologică şi etnică, deschis pe numele său, deoarece înţelege că e o făcătură. La această concluzie a ajuns anterior şi Interpolul, care a refuzat să-l anunţe în căutare internaţională.

Acesta a menţionat că nu ştie ce conţine denunțul penalului fugar Renato Usatîi, în baza căruia a fost intentat dosarul.

Vlad Plahotniuc a spus pentru deschide.md că servicile speciale ruseşti sunt disperate. Pentru a forţa un dosar penal pe numele său, recent, câțiva reprezentanți ai FSB au mers la București, unde au avut mai multe întâlniri aranjate chiar de Usatîi.

Liderul PDM a comentat și denunțul raiderului numărul 1 din CSI, Veaceslav Platon, pe numele său din vara anului 2016. Politicianul a menționat că scopul lui Platon a fost un show mediatic, printr-un denunţ bazat pe minciuni.

"Astfel de lucruri slabe, nu mă emoţionează, dar mă mobilizează", a subliniat Vlad Plahotniuc.

Președintele PDM a comentat și informaţiile că Duma de Stat de la Moscova vrea să voteze o rezoluție de condamnare a legii anti-propagandă, care va intra în vigoare la începutul lunii februarie.

Vlad Plahotniuc a menționat că s-ar bucura dacă Legislativul rusesc ar discuta în primul rând campaniile agresive de manipulare promovate de mai multe televiziuni de la Moscova. Mai ales că Moldova este prezentată umilitor în reportaje pline de minciuni.

Nu a fost trecut cu atenția nici referendumul de la Bălți privind demiterea primarului Renato Usatîi, programat în data de 4 martie.

Liderul PDM a menționat că Guvernul a intervenit într-o situaţie de criză privind transportarea deşeurilor, dar nu are de gând să se ocupe de administrarea oraşului.

Potrivit lui Vlad Plahotniuc, este un drept politic al consilierilor locali şi o decizie care trebuie respectată. Rezultatul acestor acţiuni trebuie să fie depăşirea crizei și buna administrare a orașului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu