Rubla transnistreană s-a prăbuşit DRAMATIC în urma crizei valutare

Embed:

Aşa-zisă rublă transnistreană s-a prăbuşit dramatic în urma crizei valutare acute în regiune, care durează deja jumătate de an.

Zilele acestea, la mai multe case de schimb valutar din stânga Nistrului un dolar poate fi cumpărat, în medie, cu 14 ruble transnistrene. Asta în timp ce cursul oficial este de puţin peste 11 ruble.

Localnicii sunt îngrijoraţi de o eventuală creştere a preţurilor, în timp ce unii economişti susţin că acest lucru este inevitabil. 

Mulţi locuitori din regiunea transnistreană susţin că prăbuşirea rublei va complica şi mai mult situaţia economică:

"Cu siguranţa, preţurile vor creşte. Dar cel mai grav este faptul că deşi cursul va fi majorat, de exemplu, cu 20 la sută, dar preţurile vor creşte cu 30 la sută".

"După mine, nu este cea mai bună idee. Preţurile vor creşte, pentru că oamenii cumpără marfa cu dolari şi o aduc aici, de aceea totul va fi scump".

Unii localnici susţin că dolarul costă 14-15 ruble deja de câteva luni pe piaţa neagră:

"Anterior, oamenii cumpărau neoficial valută la un curs de 14-14,5 ruble, nu la bănci. Oricum, este foarte greu să găseşti dolari."

"Este o situaţie neplăcută. Asta este tot ce pot să spun - Este greu să găseşti valută? - Sunt foarte mari probleme la acest capitol. "

Economiştii prognozează o depreciere continuă a aşa-zisei ruble transnistreane.

"În Transnistria foarte mult timp s-a amânat deprecierea monedei folosite. Cursul valutar nu corespundea situaţiei reale. Erau prea ambiţioşi, deci consumau prea mult, ne având capacitate să producă. Preţurile ar putea să creească şi mai mult, în funcţie cererei şi ofertei", a spus economistul Viorel Gârbu.

Autorităţile de la Tiraspol explică situaţia de pe piaţa valutară prin scăderea exporturilor şi criza din Ucraina. Anul trecut, veniturile obţinute din exporturi au constituit 611 milioane de dolari, cu peste 100 de milioane mai puţin, decât în 2014."

Potrivit autorităţilor locale, aşa-zisa banca centrală din regiune elaborează măsuri pentru stabilizarea pieţei valutare. Subiectul a fost discutat, recent, şi la şedinţa extraordinară a prezidiului Sovietului Suprem de la Tiraspol.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu