Roşu de Burgundia, roşu de Purcari, roşu vişiniu sau bordo? Dilema deputaţilor în privinţa noii culori pentru paşapoarte

Embed:

Denumirea culorii viitoarelor paşapoarte pentru cetăţenii Republicii Moldova dă bătăi de cap deputaţilor. Aleşii nu sunt deocamdată siguri cum se va numi culoarea: roşu de Burgundia, roşu vişiniu, bordo sau roşu de Purcari.

Preşedintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, Alexandru Stoianoglo, a spus că denumirea culorii noilor documente este roşie-vişinie.

Deputaţii au spus că nu există o asemenea culoare, ci doar bordo.

"Nu există culoarea roşie vişinie, dar bordo", a menţionat deputatul liberal- democrat Maria Ciobanu.

Preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a întrebat dacă există un standard al culorilor în Republica Moldova sau în ţările europene.

"Este posibil să fie standard de culori. Să nu ajungem că roşie-vişinie să se transforme în strict roşu sau prea vişiniu. Să vedem dacă este un standard la nivel naţional sau internaţional", a solicitat deputatul liberal-democrat.

De cealaltă parte, alţi deputaţi au propus şi alte culori. Deputatul liberal Corina Fusu s-a referit la culoarea roşu de Burgundia, iar comunistul Eduard Muşuc a propus să fie denumită roşu de Purcari.

Deputatul PCRM Iurie Muntean a propus ca în proiectul de lege să fie fixată culoarea „vişinie” pentru noile paşapoarte „deoarece numai Ana Guţu şi fracţiunea PCRM ştie cum se scrie corect „bordo (bordeaux)”.

În final, proiectul a fost votat în prima lectură. Propunerile privind denumirea culorii noilor paşapoarte vor fi discutate în a doua lectură

Publika.md aminteşte că deputaţii au avizat pozitiv proiectul de lege privind schimbarea culorii paşapoartelor. Astfel, din luna septembrie, actele pentru călătorii în străinătate ar putea să nu mai fie albastre, ci bordo. Viitoarele documente vor fi mai securizate, vor avea un termen de valabilitate de şapte ani şi vor costa 700 de lei, în cazul perfectării în 30 de zile.

În prezent, în stoc mai sunt aproximativ 200 de mii de paşapoarte biometrice de culoare albastră.

În ultima perioadă, tot mai mulţi moldoveni îşi perfectează paşapoarte biometrice. Doar în luna martie, peste 27 000 de persoane au solicitat astfel de acte de identitate, cu 60 la sută mai mult faţă de luna februarie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu