Rosselhoznadzor consideră insuficiente garanţiile de calitate ale produselor moldoveneşti

Anularea restricţiilor la importul în Rusia a fructelor şi legumelor moldoveneşti este posibilă doar cu condiţia asigurării securităţii fitosanitare. Despre aceasta a declarat miercuri şeful Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară din Rusia, Serghei Dankvert, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la site-ul Rosselhoznadzor, în acelaşi timp Dankvert a menţionat că Ministerul Agriculturii din RM nu poate oferi astfel de garanţii, deoarece "instituţia abilitată să ofere aceste garanţii se află în subordinea Guvernului".

Dankvert a anunţat despre "cazurile înregistrate de Rosselhoznadzor cu privire la reexportul produselor din UE, care sunt interzise a fi importate în Rusia, prin RM".

Potrivit comunicatului, "partea moldovenească a promis să facă tot posibilul pentru a contracara acţiunile ilegale".

Bumacov a asigurat partea rusă de colaborare şi bună înţelegere, precizând că Moldova consideră nepotrivit să se alăture sancţiunilor împotriva Rusiei, impuse de UE. "Odată ce s-au introdus taxe vamale, deja îşi pierde sensul acest embargo. În timp de o lună o să examinăm situaţia şi o să revenim să avem o soluţie. În caz că va fi necesar, reprezenatnţii Rosselhoznadzor vor veni în Moldova. În cazul Rospotrebnadzor nu am avut termeni fixaţi în privinţa discuţiilor. Am prezentat argumentele noastre în privinţa la conserve, vinuri, divinuri. Şi acolo s-au introdus taxe vamale. Am convenit să continuăm dialogul", a spus ministrul moldovean. 

În Moldova, de problemele securităţii produselor alimentare se ocupă Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, care din anul 2013 a trecut din subordinea Ministerului Agriculturii în cea a Guvernului. Această decizie a stârnit reacţii contradictorii.

Interdicţia la importul fructelor şi legumelor moldoveneşti în Rusia a fost impusă pe data de 21 iulie, pe motiv că nu sunt respectate standardele de calitate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu