Rospotrebnadzor: Cinci companii vinicole din Moldova vor avea acces pe piaţa rusă

Embed:

Veste bună pentru producătorii de vin din Republica Moldova. Cinci companii vinicole din ţară au obţinut dreptul a relua exportul pe piaţa Federaţia Rusă. Totodată, alte două companii au primit dreptul de a-şi mări gama de produse exportate pe piaţa rusă. Anunţul a fost publicat pe pagina oficială a serviciului federal rus.

"Cinci companii vor putea realua exporturile, dar două vor putea să mărească gama de producţie, pe care poată să o exporte în Federaţia Rusă. Acum o procedură de punere a certificatelor de calitate şi nemijlocit probelor de vin care vreau să fie exportate în Federaţia Rusă, după ce vor primi certificatele ruseşti de calitate vor putea să facă export", a declarat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama.

Potrivit comunicatului emis de autoritatea rusă, companiile "Cricova", "Chateau Vartely", "Castel MIMI", "Moldiugvin" şi "Lion-Gri" vor putea realua exporturile, după realizarea procedurii de expediere a certificatelor de calitate şi nemijlocit probelor de vin care vor fi transportate în Federaţia Rusă. 

Iar companiile "KVINT - Fabrica de Vin si Cognac din Tiraspol" şi "KAZAYAK-VIN SA" pot trimite probe ale noilor produse care să fie exportate pe piaţa rusă

PUBLIKA.MD aminteşte că în luna februarie, experţii de la Rospotrebnadzor au vizitat 13 vinării din ţară care anterior au depus o solicitare la Rospotrebnadzor în vederea anulării restricţiilor de export pe piaţă rusă a producţiei sale.

În prezent, 15 companii exportă vin pe piaţa rusă.

Autorităţile din Rusia au interzis de mai multe ori produsele de vin din Moldova, fără a prezenta, însă, probe sau argumente în privința deciziei luate. Ultimele restricţii asupra vinurilor moldoveneşti au fost impuse în toamna anului 2013.

Ulterior, embargoul a fost anulat doar pentru câteva companii din regiunea transnistreană. În urma instituirii embargaoului din 2013, producătorii din ţara noastră au suportat pierderi de 20 de milioane de dolari şi s-au orientat spre alte pieţe de desfacere.

Rusia a aplicat o lovitură dură ramurii viti-vinicole moldovenești şi în perioada guvernării comuniste. În 2006, au fost interzise vinurile și divinurile deoarece ar fi conținut o cantitate mare de metale grele şi pesticide.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu