Rospotrebnadzor anunţă EMBARGO la vinurile moldoveneşti

Embed:

(UPDATE 18.47) Rodica Sturza, Directorul Centrului Naţional pentru Verificarea Calităţii Producţiei Alcooliceoate: Aceste afirmaţii sunt lipsite de temei. Noi am verificat toate partidele care au plecat, în special în ultimele zile şi nu am depistat nici un fel de încălcări ale normelor, iar afirmaţiile lor precum că depăşesc de 70-80 de ori normele maxime admisibile sunt aberante.

(UPDATE 18.33) Viorel Chivriga, expert: Situaţia e destul de complicată şi în acest sens autorităţile noastre trebuie să aibă un dialog foarte sincer cu Onişcenko şi cu ministrul Agriculturii din Rusia. Nu este clar motivul acestei grabe, din moment ce până în septembrie se vorbea despre faptul că vinurile sunt calitative. Aşa nu se rezolvă problemele. Dacă au apărut unele presupuneroi cu privire la calitatea vinurilor trebuiau să se ia măsuri urgente. Văd o cauză politică a acestor evenimente. Sunt mirat de faptul că instituţiile noastre nu au putut scoate învăţătura din ceea ce s-a întâmpălat în 2006 şi nici nu au găsit soluţii pentru  a face faţă acestor acţiuni deloc prietenoase ale ruşilor.

(18.27) Servciul sanitar rus "Rospotrebnadzor" a anunţat embargo la vinurile moldoveneşti. Şeful Agenţiei, Ghenadi Onişcenko, a declarat că interdicţia va intra în vigoare pe un termen nedeterminat.

"Aşteptăm o soluţie sistemică de la autorităţile moldoveneşti. Noi nu suntem dispuşi să servim drept bonă pentru economia Republicii Moldova", a declarat Onişcenko, citat de Interfax.

Rospotrebnadzor a anunţat că testele de laborator au demonstrat că în loturile de vinuri importate în ultimele zile s-a depistat un conţinut sporit de dibutilftalat, substanţă nocivă care afectează în special rinichii şi ficatul. Potrivit Rospotrebnadzor, este vorba despre opt loturi de producţie alcoolică ale întreprinderilor moldoveneşti "Purcari", "Cricova" şi "Aroma".

Revenit recent din Moscova, ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a anunţat că acolo nici nu se discută despre un eventual embargo.

În scurt timp însă, oficialul moldovean a fost contrazis de medicul şef sanitar de stat al Rusiei, Ghennadi Onişcenko.

Astăzi, Vasile Bumacov a refuzat să discute cu presa despre acest subiect. Nici companiile vizate de serviciul sanitar rus nu au fost de găsit.

Anterior, premierul Iurie Leancă a anunţat că acuzaţiile venite din partea autorităţii de protecţie a consumatorilor din Rusia, cu privire la calitatea vinurilor moldoveneşti, sunt verificate de responsabilii din ţara noastră.

Totodată, unii analişti consideră că ameninţarea cu embargoul asupra vinurilor ar avea un subtext politic.

Serviciul sanitar rus "Rospotrebnadzor" a mai venit cu avertizări privind calitatea vinurilor moldoveneşti la doar o zi după ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a făcut declaraţii acide privind livrarea gazelor naturale.

Rusia a mai interzis importul de vinuri din Moldova, în 2006.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu