Românii de pretutindeni sărbătoresc astăzi Ziua Naţională a ţării

Embed:

Românii de pretutindeni sărbătoresc astăzi Ziua Naţională a ţării. Cu această ocazie, peste Prut sunt organizate manifestări culturale, istorice şi parade militare. Dis-de-dimineaţă, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Bucureşti a avut loc o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori.

Ulterior, oamenii au început să se adune în Piața Arcului de Triumf ca să urmărească parada militară. Spectatorii au venit mai devreme pentru a prinde locuri din care să se vadă mai bine tehnica de război şi soldaţii care au defilat prin faţa lor. Adulţi şi copii au aşteptat evenimentul zeci de minute, în pofida frigului de afară. Sunt trei grade astăzi la Bucureşti, iar în primele ore ale dimineţii a fulguit. Până la începerea paradei, pentru a se încălzi, mai mulţi militari s-au prins într-o horă pe melodia "Noi suntem români".

Parada militară a început la ora 11:00, cu intonarea imnului României. În acel moment solemn au fost trase 21 de salve de tun.

După ce a fost intonat imnul, preşedintele României, Klaus Iohannis, a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf.

La paradă au participat aproximativ 3500 de militari români şi 500 de militari din statele membre NATO, din Republica Moldova şi Ucraina. Plutonul moldovenesc a fost format din 26 de ofiţeri şi subofițeri ai Gărzii de Onoare.

Pe sub Arcul de Triumf au defilat 200 de unităţi de tehnică militară - tancuri, blindate şi transportoare. Cerul a fost survolat de aproximativ 50 de aeronave militare.

Ziua României este marcată şi în Alba Iulia, orașul simbol în care s-a înfăptuit unirea Transilvaniei cu Regatul României acum 101 ani. Manifestările au debutat cu un Marş al Unirii. În jur de o sută de oameni din România, Republica Moldova şi diasporă au pornit pe un traseu de şase kilometri având ca punct final strada Unirii din Cetatea Alba Carolina.

A urmat apoi o depunere de flori la Monumentul Marii Uniri. La eveniment a participat şi premierul Ludovic Orban.

La ora 13:00 s-a dat startul unei parade pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. 1400 de militari şi 110 mijloace tehnice au defilat în faţa spectatorilor, iar cerul a fost survolat de 15 aeronave.

Seara, în Piaţa Cetăţii din oraşul Alba Iulia va avea loc un spectacol de artificii. 

loading...

Lasă un comentariu