Românii au format cozi la Ambasada de la Chișinău pentru a-și exercita dreptul la vot (FOTO)

Cetăţenii români din Republica Moldova îşi exercită astăzi dreptul la vot pentru alegerea preşedintelui din România. În diasporă, în premieră, se va vota timp de trei zile, vineri, sâmbătă și duminică. Măsura a fost luată după ce la alegerile europarlamentare din mai, mii de români din străinătate nu au reușit să voteze. Tot în premieră, în acest an se votează şi prin corespondență. În ţara noastră, secţiile de votare şi-au deschis uşile astăzi ,exact la ora 12:00 şi se vor închide la ora 21. 

Printre primii alegători care au venit să voteze la Chişinău a fost şi europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară.

"Am vrut să fiu printre primii cetăţeni care se prezintă la vot, este un vot inedit, se votează vinerea, pentru cei care se află peste hotarele României şi am venit aici la Chişinău pentru că în ultimii ani am votat tot timpul la Chişinău. Am vota cu gândul la cele două state state româneşti, România şi Republica Moldova pentru că obiectivul meu este ca la un moment dat să fim cu toţii împreună", a spus Eugen Tomac, europarlamentar, președintele Partidului Mișcarea Populară.

Oamenii care au reuşit să meargă la urne spun că au votat pentru un preşedinte al României care ar trece mai des pe la Chişinău şi care ar atrage atenţie asupra problemelor cetăţenilor români în Republica Moldova .

”Pentru un viitor mai bun, o viaţă mai decentă, pentru un preşedinte care să aibă grijă şi de românii din Moldova.”

”Am votat pentru reîntregirea ţării, continuitate, stabilitate şi lucrurile bune duse până la capăt.”

"Am votat pentru un preşedinte care să atragă atenţie asupra problemelor cetăţenilor români în Republica Moldova şi în general şi sperăm la o mai bună colaborare între autorităţile noastre şi cele de la Bucureşti."

"Aş vrea să se împlinească visul să fie unirea, România Mare. Pentru o ţară prosperă, o ţară minunată, cum e România, Uniunea Europeană, pentru un trai mai bun, pentru tineret."

În premieră, românii din străinătate vor avea ocazia să voteze timp de trei zile. Astăzi, programul a început la ora 12:00 şi se va încheia la 21:00, iar sâmbătă și duminică românii sunt aşteptaţi la urne de la ora 7.00 până la ora 21.00. Programul poate fi prelungit până la miezul nopţii, dacă vor mai fi alegători la coadă.

"Este o idee excelentă, la noi în Republica Moldova este cum este, dar în Europa în Statele Unite românii lucrează şi cred că este un termen destul de acceptabil pentru a-şi exercita dreptul la vot."

Pentru a nu sta prea mult timp în rând, la alegerile prezidenţiale din acest an, alegătorii pot accesa site-ul ambasadei României pentru a vedea timpii de așteptare la secțiile de votare.

"Am instaurat un mecanism prin care în timp real avem actualizat pe saitul ambasadei timpii de aşteptare, deci este un tabel care poate fi accesat unde se spune exact cât se aşteaptă în orice moment la secţiile de vot, astfel am încercat să fluidizăm traficul respectiv", a menționat Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova.

PUBLIKA.MD amintește că astăzi au început alegerile prezidențiale din România pentru diasporă. La alegerile prezidenţiale din acest an, în Republica Moldova au fost deschise 37 de secţii de votare, dintre care 12 se află la Chişinău, două la Bălţi și câte o secție în alte 23 de localități ale ţării. Până duminică la urne sunt aşteptaţi peste 230.900 de cetăţeni români din Republica Moldova. Aceştia pot vota atât în baza paşaportului sau a buletinului.

CITEȘTE ȘI: Alegeri prezidențiale în România. Diaspora poate vota de azi și până duminică

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu