România va aloca două milioane de euro ca autorităţile Moldovei să procure cărbune pentru familiile vulnerabile

Embed:

Aproximativ 25.000 de familii nevoiașe din ţara noastră vor primi cărbune în această iarnă. Combustibilul, în valoare de două milioane de euro, este o donaţie din partea Guvernului României. Declarația a fost făcută de către ministrul Economiei, la Fabrika.

Ministrul Economiei a mai spus că vor fi procurate până la 13.000 de tone de cărbune, ministerul responsabil de protecţia socială va definitiva listele beneficiarilor care vor primi cărbunele în această iarnă. 

Referindu-se la eventualitatea acţionării Rusiei în tribunalul economic al CSI, sau la Organizaţia Mondială a Comerţului, pentru embargoul la produsele agro-alimentare moldoveneşti, Adrian Candu a precizat că aceste acţiuni sunt de lungă durata şi ineficiente.

"Este chiar o chestiune pur politică, dar sunt optimist că şi ea poate fi rezolvată. Nici până în ziua de astăzi nu am primit o argumentare economică din care să înţelegem cum o ţară atât de mică poate periclita piaţa rusă, dacă are un acord de liber schimb cu UE", a afirmat ministrul Economiei.

Vorbind despre micşorarea preţului la gazul rusesc, Adrian Candu a explicat că "sunt nişte formule pe care ne bazam, care presupuneau că aveam premise, dar nu şi garanţie. Faptul că avem o rată de plăţi de 95-96% din partea consumatorilor de asemenea a fost luat în consideraţie". 

Ministrul Economiei a relatat despre "scepticismul" care domnea în minister vara trecută, când a decis să înceapă discuţiile cu Gazprom despre diminuarea preţului la gaze, dar prin comunicare şi insistenţă s-a reuşit.

Adrian Candu a spus că gigantul rus acceptă demararea tratativelor cu privire la un nou contract de livrare a gazelor şi la respectarea directivelor energetice ale Uniunii Europene pe care Moldova s-a angajat să le implementeze.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu