România RĂMÂNE partenerul comercial numărul 1 al Moldovei. Exportul şi importul au scăzut ALARMANT

Embed:

Exporturile mai multor produse au crescut considerabil în 2015, chiar dacă, per total, acestea au scăzut cu aproape 16 la sută. Valoarea totală a exporturilor moldoveneşti au constituit anul trecut aproape două miliarde de dolari. 

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, printre produsele cu cea mai bună evoluţie la export se numără seminţele şi fructele oleaginoase, animalele vii, produsele chimice organice şi fibrele textile. Principalul partener comercial al Moldovei la export, dar şi la import rămâne România.

Aşadar, în ţara vecină au fost exportate produse în valoare de aproape 450 de milioane de dolari. Un alt partener important este Italia, unde au fost exportate mărfuri în sumă de aproape 200 de milioane de dolari, iar pe locul trei se află Marea Britanie, unde au fost livrate produse de aproape 140 de milioane de dolari.

Totodată, exporturile spre Rusia s-au redus drastic, cu peste 40 la sută, şi au constituit 240 de milioane de dolari. Pe piaţa din Belarus au ajuns mărfuri în sumă totală de peste 130 de milioane de dolari, fiind în scădere uşoară. Mai puţine produse au fost exportate şi în Ucraina, acolo unde au fost livrate mărfuri de ale noastre în valoare de aproape 46 de milioane de dolari.

Pe de altă parte, în 2015, Moldova a importat mărfuri în sumă de aproximativ patru miliarde de dolari, în scădere cu 25 la sută.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu