România, principalul partener comercial al Moldovei. Investeşte MILIOANE DE LEI în afacerile din ţara noastră

Embed:

România este principalul partener comercial al Republicii Moldova. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, vecinul din vest este principala destinație pentru exportatori, dar și importatori. De asemenea, tot mai multe companii româneşti îşi extind, în ultimii ani, activitatea în țara noastră.

În 2016, Moldova a exportat în România mărfuri în valoare de peste jumătate de miliard de dolari, ceea ce reprezintă a patra parte din totalul exporturilor moldoveneşti. În acelaşi timp, am importat din România produse în valoare de peste 550 de milioane de dolari.

Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, de la începutul acestui an, în ţara noastră, au fost înregistrate 1.600 de întreprinderi cu capital românesc. Acestea au investiti în afaceri aproape jumătate de miliard de lei.

De asemenea, mai multe companii româneşti precum Petrom, Rompetrol, Banca Comercială Română şi Banca Transilvania şi-au extins activitatea, în ultimii ani. 

Republica Moldova a beneficiat, în anul 2010, de un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de România. Un alt proiect finanţat de ţara vecină este  gazoductul Iaşi-Ungheni, care a fost inaugurat în august 2014. Bucureştiul ne-a mai oferit un credit de 150 de milioane de euro pentru proiectele finanţate din bugetul de stat. Până în prezent, Moldova a primit două tranşe din acest credit. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu