România oferă 550.000 de euro, finanţare nerambursabilă, pentru gazoductul Ungheni - Chişinău

Guvernul României va acordă Republicii Moldova o finanţare nerambursabilă de 550.000 de euro, în vederea elaborării proiectului tehnic detaliat pentru lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni- Chişinău, potrivit unui Memorandum aprobat în şedinţa de miercuri a Executivului de la Bucureşti, anunţă hotnews.ro.

Această suma va fi alocată ţării noastre în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2010 (Acord), astfel cum a fost modificat prin cele cinci Protocoale Adiţionale, prin completarea Programului de Cooperare pe anul 2016.

În perioada 2014-2016, în baza Acordului semnat de guvernele celor două ţări şi a protocoalelor adiţionale la acesta, România a acordat succesiv sume de bani Republicii Moldova pentru implementarea mai multor proiecte.

În anul 2014, a fost încheiat Programul de cooperare pe anul 2014 între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova (prin schimb de scrisori, semnate la Bucureşti şi Chişinău, în dată de 09.04.2014, în baza Articolului 1 din Acord), prin care a fost acordată o finanţare în suma de 19.922.505,57 de euro (aprox. 90.000 mii lei româneşti) pentru realizarea de proiecte de investiţii în infrastructură educaţională (grădiniţe).

Cu ocazia întrevederii bilaterale dintre premierul României, Dacian Cioloş, şi omologul sau moldovean, Pavel Filip, în august 2016, la Chişinău, s-a convenit accelerarea cooperării în domeniul energetic, prin iniţierea şi dezvoltarea de proiecte în zona interconexiunii reţelelor de transport energie electrică şi gaze naturale din cele două state, prioritară fiind extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni pe porţiunea Ungheni-Chişinău.

Decizia de astăzi a Executivului concretizează rezultatele tratativelor de la Chişinău, finanţarea nerambursabilă de 550.000 de euro pentru statul vecin urmând să fie destinată fazei a două a construcţiei gazoductului care interconectează sistemele de transport gaze naturale din România şi Republica Moldova.

Implementator/beneficiar al acţiunilor care urmează să fie derulate va fi Vestmoldtrans, operatorul de transport gaze naturale din Republica Moldova, iar executant ¬ Transgaz, operatorul român de transport.

Cei 550.000 de euro vor fi acordaţi Republicii Moldova după actualizarea Programului de cooperare pe 2016 între guvernele celor două state, în baza Acordului semnat la Bucureşti, în aprilie 2010, prin includerea elaborării proiectului tehnic detaliat pentru lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău.

Dezvoltarea relaţiei cu Republica Moldova este o prioritate a politicii externe a României, ţara vecină fiind angajată ferm în susţinerea procesului de integrare europeană a ţării noastre, pe fondul modernizării de ansamblu şi implementării de reforme democratice. În acest context, guvernul român pune un accent major pe derularea de proiecte punctuale, convenite la nivel sectorial, care să confere cooperării celor două ţări în economie, cultură, transporturi, energie, dezvoltare durabilă etc. o dimensiune pragmatică.

Interconectarea reteleleor de transport gaze şi energie electrică dintre România şi Republica Moldova va contribui la dezvoltarea social-economică a localităţilor din zonele prin care vor trece conductele şi liniile aeriene aferente interconectărilor, precum şi la dinamizarea industriei energetice şi la creşterea securităţii energetice a celor 2 ţări.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu