România marchează astăzi Ziua Naţională

Embed:

România marchează astăzi Ziua Naţională. La Bucureşti, la Alba Iulia, dar şi în alte oraşe ale ţării, vor fi organizate parade militare, depuse coroane şi jerbe de flori, iar seara vor avea loc spectacole cu focuri de artificii. Sărbătoarea este dedicată Marii Uniri a Principatelor Române, înfăptuită în 1918, la Alba Iulia.

Pe 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, a adoptat rezoluţia care a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania şi întreg Banatul cu România. Şi tot în urmă cu 93 de ani, mii de oameni au ieşit în stradă să asiste la revenirea Familiei Regale în Capitală, la Sfârşitul Primului Război Mondial. În fruntea trupelor erau Regele Ferdiand şi Regina Maria. Mii de bucureşteni, trupele britanice şi franceze, dar şi un sobor de preoţi au întâmpinat alaiul regal.

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită şi la Chişinău. Grupurile Spirit Românesc, Deşteptarea şi Faptă, nu Vorbă, membre componente ale Platformei Civice Acţiunea 2012, vor organiza o manifestaţie cu acest prilej. Tradiţionalul marşva începe la ora 16.00, de pe bulevardul Ştefan cel Mare.

Coloana de manifestanţi va ajunge în faţa Ambasadei române, unde participanţii vor rosti un jurământ faţă de România, urmat de intonarea imnului Deşteaptă-te Române. Programul va fi încheiat cu un concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde vor evolua artişti din de pe ambele maluri ale Prutului. Tot astăzi, aniversarea Zilei Naţionale a României va fi celebrată şi la Bălţi printr-o serie de evenimente organizate de către Consulatul General al României din teritoriu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu